Україна звернулась до держав-підписантів скандального Будапештського меморандуму з вимогою провести термінові консультації.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Зокрема, нещодавно українські дипломати звернулись до країн-підписантів з вимогою про проведення консультацій з приводу російської агресії.

"27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ України, на підставі пункту 6 меморандуму, звернулося до держав-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов'язань і негайного припинення агресії РФ проти України", - сказано в повідомленні.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Крім того в МЗС вже додали, що розглядають меморандум, які міжнародно-правовий інструмент, який може змусити Росію виконувати свої зобов'язання.

"Агресія РФ і порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і буде визначати майбутнє відносин з країнами, які можуть вибрати шлях розробки цього типу озброєння", - йдеться в заяві.

Крім того, В МЗС відзначили, що довіра до меморандуму зможуть відновити тільки активні дії підписантів.

Разом з тим варто відзначити, що експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер свого часу зазначив: якби президенти України Леонід Кравчук або Леонід Кучма могли передбачити кривавий розвиток подій в Україні 2014 року, то не погодилися б підписати Будапештський меморандум.

Цей документ, на його думку, не містив жодних гарантій безпеки, то чи був у нас реальний шанс залишити собі ядерний арсенал?

До речі, після розпаду СРСР в 1991 році Україна отримала третій за величиною ядерний арсенал у світі: 176 міжконтинентальних балістичних ракет та стратегічні бомбардувальники, які здатні нести ядерну зброю.

Тобто, ми сміливо поповнили "ядерний клуб". Але не могли залишатися осторонь світової політики: так вважають колишні лідери держави.

Можливо, тому у грудні 1994 року Києву довелося підписати Будапештський меморандум – відмовитися від ресурсу в обмін на гарантію безпеки, які нібито обіцяли надати США, Велика Британія та Росія.

Нагадаємо, Росія торгується в передчутті програшу.

Як повідомляв "Знай.ua", Дуда наплів ООН, чим небезпечна Україна.

Також "Знай.ua" писав, що Кучма хоче, щоб Трамп вибачився перед Україною, про себе - ні пари з вуст.

Костянтин Грищенко вважає, що Росія порушила не лише Будапештський меморандум