Верховна Рада ухвалила припинення дії Договору про дружбу і співробітництво між Україною та Росією.

Він втратить чинність 1 квітня 2019 року. За цей законопроект проголосували 277 депутатів. Рішення парламенту напряму не пов'язане із запровадженням воєнного стану в Україні. Ще у вересні МЗС України повідомило Росію про бажання не продовжувати дію цього документу.

Договір про про дружбу і співробітництво між Україною та Росією: основні положення та причини скасування

Документ укладений у 1997 році, почав діяти у 99-му й автоматично мав пролонгуватись що десять років, якщо якась сторона не заявить про бажання припинити його дію. Договір закріплював принципи стратегічного партнерства у двосторонніх відносинах країн, держави також офіційно визнавали кордони одна одної.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У ньому мова йде про те, що Україна вдається до такого кроку через "збройну агресію РФ проти України". Непродовження дії договору напряму не пов'язане із запровадженням в Україні воєнного стану.

У поясненні проекту закону вказано, що це завершення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для припинення дії договору з огляду на його тривале істотне порушення з боку РФ.

21 вересня МЗС направило Росії ноту про непродовження дії цього документа. МЗС також повідомило про це ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації.

Українські дипломати називали "Великий договір" гачком, який дає змогу Україні скаржитись на Росію до міжнародних судів. У випадку швидкого розриву, за словами дипломата, Росія могла отримати можливість "зіскочити із гачка".

Великий договір про дружбу з Росією уклали у 1997 році. Після виконання всіх процедур та ратифікацій він набрав чинності 1 квітня 1999 року. Він зобов'язував сторони забезпечувати непорушність кордонів, поважати територіальну цілісність та не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

Україна не продовжує договір, відповідно до 40-ї статті цього документу.

Про бажання не продовжувати дію документу треба повідомити письмово, не менше ніж за шість місяців до закінчення десятирічного періоду. Оскільки Україна виконала всі процедурні моменти, то договір припинить діяти 31 березня 2019 року.

Дивіться: Договір про дружбу з Росією. Голосування в Раді

Нагадаємо, Україна звернулась до держав-підписантів скандального Будапештського меморандуму з вимогою провести термінові консультації.Як повідомляв "Знай.ua", ветеранів ОУН-УПА прирівняли до учасників бойових дій. Також "Знай.ua" писав, українському флоту дозволили відкривати вогонь на ураження.