Колишній єврокомісар, екс-міністр закордонних справ Італії, сенату та лідером опозиційної італійської партії +Europa 70-літня Емма Боніно закликала українців не плекати ілюзій щодо підтримки Європи у протистоянні з Росією.

Про це ветеран італійської та європейської політики розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Відповідаючи на питання, як вона оцінює реакцію Євросоюзу на ескалацію у Чорному морі, коли російські військові атакували і захопили українські кораблі та полонили українських матросів, Емма Боніно сказала:

"Звісно, ніхто не хоче воювати з Росією. Сподіваюся, знайдуть шлях домовитися. Але я не схильна думати, що наступним кроком оборони буде воєнна відповідь з України. Відкритої війни не буде".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

На уточнююче запитання про долю України, колишній єврокомісар відповіла:

"Бідолашні. Це те, що я бачу в Іраку, у Сирії…".

На думку Емми Боніно, Європа не допоможе спинити Путіна і тут нема чом дивуватись. Адже, за словами екс-міністр Італії, Європа, яку ми маємо, це економічний гігант, але політичний карлик. Тому Боніно закликала українців не плекати ілюзій щодо допомоги Євросоюзу.

"Та чому ж тут дивуватися? Не плекайте ілюзій! Європа не має комунітарної зовнішньої політики, кожна країна робить те, що хоче, не має спільної оборонної політики. Лівія і Сирія також просять підтримки. ЄС – це економічний гігант, але політичний карлик. Це Європа, яку маємо. Я би хотіла бачити Європу більш політично інтегрованою, більш федеральною, більш і більш… А нині це економічний велетень, культурно дуже замкнена в собі спільнота. Один європейський міністр назвав Європу "економічним велетнем, політичним карликом і військовим черв’яком", - сказала Емма Боніно.

Згадуючи події Майдану, Емма Боніно сказала, що була вражена тим, як всі міністри подалися в Київ, щоб продемонструвати підтримку маніфестантів. За її словами, вона вже тоді не бачила дієвої підтримки українців з боку Євросоюзу – все закінчувалось на порожніх словах.

"Я була трохи розгублена, але не тому, що не погоджувалася з колегами, а тому, що було незрозуміло: чи ці вияви солідарності з повсталим народом були лише для фотографії, чи ж реальним політичним проектом підтримки. Я була скептично налаштована, бо Європа явно була розділена стосовно України, не беручи до уваги офіційних заяв. Я вже тоді не бачила ознак дієвої підтримки з боку ЄС. Навіть поділяючи повстання українського народу, я би хотіла бачити з боку Європи конкретніші кроки замість порожнього вияву солідарності з українцями. На словах виявляти солідарність доволі просто, а підтвердити слова фактами значно складніше", - сказала Емма Боніно.

"Я тоді переживала, що не було ясності на випадок можливої російської відповіді. І мені в ЄС ніхто не міг дати відповіді. Творили політику із дня на день, не маючи плану "Б". Перед тим, як висловлювати солідарність, слід було обдумати раніше, на що ж ми готові піти за чітко прогнозованої реакції Росії", - зазначина Боніно.

Колишній єврокомісар висловила свою думку і про запровадження економічних санкцій проти Москви, як механізму стримування і протидії російській агресії:

"Це один із інструментів, до яких вдаються, їх декларують, але потім їх не всі дотримуються. Це можливий інструмент, але не завжди ефективний".

Нагадаємо, військовий експерт прокоментував імовірність повномасштабного вторгнення Путіна на територію України та початку великої війни.

Як повідомляв портал Знай.ua, до кордонів України Росія стягує все більше і більше танків, ситуація напружена.

Також Знай.ua писав, президент України Петро Порошенко вважає, що світ повинен ввести "Азовський пакет санкцій" в якості відповіді Росії за агресію проти України.