У Кремлі презентували нову енергетичну доктрину, покликану бути головним інструментом у боротьбі з незгодними, особливо це стосується України.

Володимир Путін
Володимир Путін

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

У повідомленні сказано, що секретний додаток до доктрини має окремий пункт, присвячений Україні. Путін обґрунтовано вважає, що українська економіка залежна від РФ, і передовсім ідеться про дизельне паливо.

автозаправка
автозаправка

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Російською соляркою заправляються і техніка ЗСУ, і всі аграрії, тож у разі будь-якого загострення Росія автоматично зупинятиме поставки енергоресурсів.

ЗСУ
ЗСУ

"Якщо розпочнуться широкомасштабні операції, вони будуть нам обмежувати всі поставки. Путін не зупиниться ні перед чим", - каже колишній голова служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Наразі частка російського дизеля в Україні становить близько 40%, стільки ж займає дизпаливо з Білорусі, але одним застереженням – і перше, і друге пальне зроблене з російської нафти.

"Фактично, сьогодні по дизельному паливу Росія і Білорусь зрівнялися", - каже експерт паливного ринку Леонід Косянчук.

У контексті коментарів цієї ситуації у Міненерго відправили перенаправили до фіскалів та Міноборони, РНБО запит проігнорувала, а військові вважають, що білоруська солярка ніяк не пов’язана з Росією.

Володимир Путін
Володимир Путін

Варто додати, що росіяни доклали руку до стрімкого зростання цін на бензин в Україні - перекривали поставки солярки. Це призводило до дефіциту дизпалива та стрибка цін. З огляду на це експерти вважають, що Україна має діяти на випередження і шукати нові джерела надходження дизпалива – передусім за рахунок збільшення власного виробництво.

автозаправка
автозаправка

"Сьогодні немає політичної волі. Ми опосередковано фінансуємо бюджет РФ", - резюмував Маломуж.

Окрім того він додав, що зменшення ваги російського палива на українському ринку вплине не лише на залежність від Кремля, а й значно послабить російську економіку. Наразі бюджет РФ на 50% залежить від продажу енергоресурсів, і будь-яке скорочення його споживання буде суттєво бити і по військовій потузі, і по соціальному стану країни-агресорки.

Путін
Путін

Нагадаємо, ціни на нафту на американських і світових фондових біржах продовжують знижуватися, останні цифри є достить обнадійливими для України.

Як повідомляв раніше Знай.ua, станом на ранок 25 грудня вартість березневих ф'ючерсів на нафту марки Brent складаэ $50,73 за барель, свідчать дані Лондонської біржі.

Також Знай.ua писав про те, що ціна на нафту впливає на політику, державний бюджет, соціальні програми Росії набагато потужніше, ніж санкції.