Помер найближчий соратник Михайла Горбачова Анатолій Лук'янов.

Про це пише Віталій Портников на сайті Еспрессо.

Саме Лук'янов розробив концепцію по утриманню радянських республік шляхом провокування розколу і міжнаціональних конфліктів у них.

Концепція була підхоплена чекістами. Але її спонсором був саме союзний центр — "16-я республіка". Анатолій Лук'янов був не просто главою парламенту цієї "16-ї республіки", він був її архітектором і "куратором" сепаратистських проектів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З Литвою розправитися за допомоги національних конфліктів не виходило. Зате вже в Латвії та Естонії шовіністи розгорнулися. Але справжня катастрофа почалася, коли взялися за Грузію і Молдова. Конфлікти в Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї не врегульовані досі, і починалися вони ще коли існував Радянський Союз.

З допомогою аналогічного інструменту намагалися підірвати і владу Єльцина в РРФСР. Самі процеси суверенізації не зупинилися, їх результатом стали дві чеченські війни і остаточне оформлення в самій Росії авторитарного чекістського режиму.

Вже після краху Радянського Союзу, коли Лук'янов перетворився на політичного пенсіонера, його підходи були успадковані новим російським керівництвом. Віце-президент Росії Олександр Руцькой особисто приїхав в Тирасполь підтримати владу Придністров'я. "Суверенітет" Придністров'я стала забезпечувати російська армія.

Але найважливіше — в Кремлі вирішили випробувати "інструмент стримування" на Україні, раз вже ця країна не хоче будувати нову союзну державу. Так і дійшли до анексії Криму та окупації Донбасу. В результаті і українці стали жити в країні Лук'янова, країні, яка не контролює власні межі. Спадщина колишнього голови Верховної Ради СРСР виявилася довговічніше його довгого життя.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що перший президент України Леонід Кравчук поспішив заспокоїти народ оптимістичною заявою – воювати з Україною Росія не буде.

Як повідомляв портал "Знай.uа", через п'ять років Гиркина вигнали з ганьбою з Донбасу самі куратори з ФСБ, він став опозицією і критиком путінського режиму і дійшов до того, що почав організовувати антипутінські мітинги - нарешті прозрів.
"Знай.uа" писав, що колишній священик УПЦ МП почув вирок від Новоайдарського районного суду Луганської області. Відомо, що чоловіка засудили до шести років позбавлення волі за співпрацю з путінськими бойовиками.