У російській пресі продовжується активно розповсюджуватись думка про передачу Японії Курильських островів.

Про це повідомляюють ЗМІ.

Проте українських експертів та політиків досі цікавлять наслідки ймовірної угоди між Росією та Японією. Адже Токіо є послідовним критиком Кремля та партнером України.

Експерти відзначають, що Москва може піти на певний обмін Курил на політичну лояльність японської влади.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Образно кажучи, "обміняти Курили на Крим", тобто, пішовши на поступки Японії, вбити клин між розвиненими країнами і зняти проблему власної ізоляції.

Більше того Рудяков встиг додати, що ймовірна угода між країнами передбачатиме де-юре власність Росії на Курильські острови, проте японський уряд буде здійснювати повне та беззаперечне управління регіоном через свої органи влади.

"Передачею Курил Путін не доведе світові, що він угодоспроможний. Євроатлантичний світ дивиться на Путіна як на шпигуна, виплодок пекла і т.д. Там нема чого доводити, – зазначає Павло Рудяков. – Путін запропонував Японії свій план врегулювання ситуації багато років тому, і японці його на цьому спіймали і тепер тримають на гачку. Доля Курил найближчим часом, ще до завершення нинішньої каденції Путіна, буде вирішена за особливою компромісною формулою. Думаю, буде збережена юрисдикція Росії, але японський бізнес, японські органи місцевого самоврядування або громадські інститути в тому чи іншому вигляді отримають карт-бланш. Наскільки я розумію, японці це зараз готують", – зазначив Павло Рудяков.

У свою чергу керівник Центру проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський додав, що японський уряд не піде на жодні сепаратистські угоди з Кремлем та не визнають Крим .

Більше того Бурковьский розповів, що Кремль навіть не намагатиметься протягнути подібну угоду, адже Токіо жодним чином не підтримає таку ідею.

Проте російська пропаганда все ж буде роздмухувати втрату частини території, як величезну перемогу дипломатії та особисто Путіна, який нібито повернув Росію до "клубу великих держав".

"Навіть якщо Росія заїкнеться про скасування санкцій, Японія відповість що тут немає абсолютно ніякого зв'язку. І адвокатом Росії в "Великій сімці" Японія не стане. І я схильний думати, що Кремль навіть просити про це не буде. Грошей багато попросять, а якихось таких символічних речей – ні. Російська пропаганда, звичайно, буде заявляти, що Росія, мовляв, за справедливість: ось острови віддали Японії, але Крим наш. Але це будуть затвердження для "внутрішнього споживання", для людей, які не знають історії. Тому що ніяких паралелей між двома ситуаціями проводити не можна", – зазначає Петро Бураковський.

Нагадаємо, Лукашенко звернувся до Путіна.

Як повідомляв "Знай.ua", одіозна Захарова підтвердила плани Кремля стосовно Білорусі.

Також "Знай.ua" писав, що президент Грузії розповіла про свої стосунки з Путіним.

Росія і Японія "просунулись вперед" у питанні Курильських островів