Український президент Петро Порошенко прибув у Вінницю на літургію з нагоди одержання Томоса про автокефалію ПЦУ - також в місто привезли сам Томос.

Цю інформацію головнокомандуючий повідомив у своєму Twitter.

"Сьогодні у Вінниці разом з віруючими помолилися у Спасо-Преображенському соборі за єдність Української церкви, мир і благополуччя. Томос про автокефалію сьогодні у Вінниці, і кожен зможе побачити цей історичний документ, який став символом і виразом нашої духовної незалежності". Петро Порошенко

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також повідомляється, що крім українського президента на літургії був присутній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що Вселенський патріарх Варфоломій призначив головою київської ставропігії архімандрита Михайла Аніщенка. Рішення про це прийняли на засіданні синоду, яке проходило протягом трьох днів з 9 по 11 січня. Засідання відбулося в Стамбулі, в його рамках також був підписаний Томос про автокефалію Православної церкви України.

Київська ставропігія - це постійне представництво Контсантинопольського патріарха в Києві. Головою ставропігії став архімандрит Михайло Аніщенко, який до цього був настоятелем храму в турецькому місті Анталія.

Київську ставропігію Священний синод Вселенського патріархату відновив ще в жовтні минулого року. Незабаром після цього Верховна Рада України схвалила рішення про передачу в постійне користування Вселенського патріархату, Андріївську церкву. Цей крок тоді назвали "символічним жестом єднання з Матір'ю-Церквою".

Як повідомляв "Знай.uа", Томос про автокефалію УПЦ, який був урочисто вручений предстоятелю УПЦ Епіфанію і Президенту Петру Порошенку, на кілька днів відвезуть у Стамбул. Він назвав причину такого несподіваного повороту. Виявляється, поки не вистачає підписів на документі - там є тільки підпис Вселенського патріарха Варфоломія. Повинні стояти відмітки та інших членів Синоду.

Також "Знай.uа" писав, що Епіфаній звернувся до українців.