Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе публічно пообіцяв зробити все можливе, щоб покласти край проблемі спірних Курильських островів. У Росії на це відреагували проектом закону, який забороняє віддавати Японії острови Курильської гряди.

Верхівка Кремля готова віддати Курили. Російський політолог Дмитро Орєшкін упевнений, що рано чи пізно Росії таки доведеться повернути Курили Японії. І в обмін на це вона може зажадати визнання анексії Криму.

Навіть в термінах Володимира Путіна далекосхідна територія має дуже високу ціну - військову.

Те, що відбувається, цілком передбачувано. І Курильські острови таки доведеться віддати, бо коштів для розвитку Далекого Сходу немає і не буде. А вони потрібні не для розвитку, а щоб регіон принаймні не деградував.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Крим забрали, і народ в захваті, але ж туди треба вкладати - і вкладають - щороку приблизно 100 млрд рублів, які вилучаються з інших статей бюджету, з інших регіонів. Зокрема, з того ж Далекого Сходу. Коли почали будувати Кримський міст, перестали будувати міст через річку Лена, що різко позначилося на гальмуванні якості територіальної освоєності Якутії.

Поки що Путін вивчає думку громадян, посилає сигнали японцям... А японці вже років двадцять розминають тему Курильських островів. Кожен японський прем'єр мріє повернути їх Японії, але не виходить. А у Росії ці чотири острови як у собаки на сіні: люди там живуть, як засланці.

Стає зрозуміло, що Росія втрачає контроль над Далеким Сходом. Відповідно, у Путіна простий варіант: відрізати шматочок Далекого Сходу - ці чотири проклятих острови, віддати їх японцям і отримати від Японії дуже хорошу компенсацію, яку витратити на освоєння того ж Далекого Сходу.

Те, що Путін посилає ці сигнали, свідчить про те, що він не зовсім божевільний. Але росіяни реагують, як божевільні: вимагають, щоб він не зраджував, що не зливав, своєї землі не віддавав ні п'яді. А тільки навпаки - завойовував чужу.

Цілком може бути, що Москва вимагатиме натомість не тільки інвестиції, але й визнання Японією анексії Криму. Оскільки для Путіна дуже важлива пропагандистська складова, було б логічно, якби він вчинив саме так. Таким чином він нагадав би громадській думці, що Крим - наш, бо ця тема вже не викликає колишніх захоплень. Скаже: "Так, ми віддали ці острови тому-то і тому-то. Але порівняйте, який Крим чудовий і які це маленькі японські острівці".

Нагадаємо, Лукашенко звернувся до Путіна.

Як повідомляв "Знай.ua", одіозна Захарова підтвердила плани Кремля стосовно Білорусі.

Також "Знай.ua" писав, що Путін обміняє Курили на Крим: японський уряд зробив свій вибір.