Коміки в політиці – явище не нове для світу, і виникло воно задовго до заяви Володимира Зеленського про бажання балотуватися у президенти України. Яскравим прикладом такого ж сценарію більшість політологів називають Беппе Ґрілло, пише Радіо Свобода.

В Італії – свій Зеленський

"Слуга народу" (комедія "Кварталу 95" із Володимиром Зеленським)
"Слуга народу" (комедія "Кварталу 95" із Володимиром Зеленським)

Беппе Ґрілло - відомий комік, суперечливий громадський активіст, співзасновник популістської нині урядової партії "Рух п’яти зірок". Політиком у справжньому сенсі цього слова актор не став, та політичну мапу країни змінив кардинально і вважається новатором.

Беппе Ґрілло, італійський політик
Беппе Ґрілло, італійський політик

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

В Україні з’явився свій Ґрілло (Ґрілленко), іронізують італійські журналісти. Прямих аналогій чи порівнянь, звісно, уникають.

Дивіться: Володимир Зеленський: Я іду в президенти України

Не вивчившись до кінця на бухгалтера (без вищої освіти), 30-річний Джузеппе П’єро Ґрілло, будучи вихідцем з небідної родини у Генуї, почав телевізійну кар’єру актора комедійного жанру наприкінці 1970-х років. Доволі швидко здобув популярність серед публіки. Не минуло й десяти років, як у його монологи тісно вплелася сатира, вони стали "гострими".

Зокрема, артист критикував колишнього прем’єр-міністра і лідера соціалістів Беттіно Краксі, за що у 1986-му актора на кілька років відсторонили від державного телебачення.

Беппе Ґрілло, італійський політик
Беппе Ґрілло, італійський політик

Протягом 1990-х років комік знову працював на телебаченні й у театрі, почав виступати з виставами на площах, під час яких голосніше викривав екологічні проблеми та фінансові труднощі.

Країні потрібні були нові обличчя

Беппе Ґрілло, італійський політик
Беппе Ґрілло, італійський політик

Все почалося ще у період 2005-2010 років, коли на різних місцевих виборах електорат почав надавати перевагу неофіційним або маловідомим кандидатам в органи місцевої влади.

Долаючи наслідки економічної кризи 2008–2009 років, невдоволення виборців дійшло критичної межі. Діяльність технічного уряду Маріо Монті (2011-2013) позначилася впровадженням суворої економії, підвищенням рівня безробіття, особливо молодіжного, зменшенням споживчих можливостей громадян і скандальною пенсійною реформою. Тоді і згадали про Беппе Ґрілло - коміка-правдоруба.

Беппе Ґрілло, італійський політик
Беппе Ґрілло, італійський політик

З його біографії можна зробити висновок, що він був тісно пов'яазаний із Джанроберто Казаледжо (помер 2016 року), менеджером і підприємцем у галузі інформаційних технологій. До того актор тримався на відстані від клавіатури комп’ютера. Маючи досвід керування комунікаційною політикою підприємств та державних структур, Казаледжо відкриває коміку світ можливостей інтернет-технологій. Через 5 років два товариші запускають блог, котрий за лічені роки стає найбільш відвідуваним не лише в Італії, а й у світі.
Втім, блогом все не обмежилося, але саме звідти він вперше почав реалізовувати свої демократичні ідеї.

Беппе Ґрілло, італійський політик
Беппе Ґрілло, італійський політик

Після масових політичних акцій 2007-2008 років під гаслом "Vaffanculo-Day" (vaffanculo – дослівно "йди в дупу" або "йди до дідька") здібний оратор Беппе Ґрілло у своєму блозі оголошує формування "громадського списку п’яти зірок".

Перший гучний успіх партія отримує на парламентських виборах 2013 року, коли "Рух п’яти зірок" посів четверту частину депутатських місць у парламенті. Втім, сам Беппе Ґрілло вирішив не висувати свою кандидатуру до парламенту, нібито через наявність судових позовів проти нього та умовної судимості за неумисне убивство внаслідок дорожньо-транспортної пригоди 1981 року, коли загинула подружня пара його друзів і їхній син.

Як не крути, але без Беппе Ґрілло Італія б не знала таких новацій, а суспільство і далі мовчало б після утисків. Ніхто не запевняє, що Зеленський піде саме таким шляхом, але експерти провідних інституцій давно порівнюють його з італійцем.

Дивіться: Дуель Маттео Ренці та Беппе Ґрілло під час головування Італії в ЄС

Нагадаємо, Притула передбачив конкурентів Зеленського у другому турі. Як повідомляв "Знай.ua", Притула і Зеленський зустрілися у несподіваному місці. Також "Знай.ua", Зеленський отримав ультиматум від українців.