Кубань знаходилась на мапі України, яку було видано у Відні у 1919-му або в 1920 році у видавництві "Кристоф Райсер та сини", пише Радіо Свобода.

Художник "Verte", автор ідеї – Г. Гасенко

У грудні 2018 року офіційне видання Київської міської ради, газета "Хрещатик", оприлюднила ухвалене раніше рішення Київради, а саме: перейменувати вулицю Маршала Жукова у Деснянському районі міста на вулицю Кубанської України. Таким чином, це рішення набуло чинності, а вулиця Кубанської України остаточно і безповоротно з’явилася у публічному просторі української столиці. Що це означає? Чому було ухвалене таке рішення? І навіщо Києву вулиця з такою назвою?

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Репродукція мапи України, яку використовували на Паризькій мирній конференції у 1919 році. На карті Кубань і Крим позначені як частина України

Чому маршал Жуков пішов

Донедавна Київ та окупований Росією Донецьк залишалися останніми двома великими українськими містами, де ще існували об'єкти, названі на честь Жукова. Усі інші великі міста України спокійно здійснили перейменування таких вулиць і проспектів у рамках процесу «декомунізації» ще у 2015–2016 роках.

Чому Кубанська Україна?

Пропозиція перейменувати київську вулицю Маршала Жукова на честь Кубанської України була ініційована однією з патріотичних громадських організацій міста. Метою цієї ідеї було вшанувати боротьбу за незалежність і за возз'єднання з Україною українців Кубані у 1917–1921-х роках, адже ці події є невід’ємною частиною історії України.

Герб Кубанської Народної Республіки

Більше того, останні роки були позначені низкою дуже важливих пам’ятних дат, пов'язаних з українською історією Кубані.

Слід зазначити, що поняття "Кубанська Україна" є таким самим політико-географічним поняттям, як і Наддніпрянська Україна, Слобідська Україна чи Сіверська Україна.


Карта країн і населення Європи німецького професора історії Дітріха Шефера, 1918 рік

Німецька мапа України початку 1918 року

Нагадаємо, у Києві з'явилась вулиця з ім'ям знаменитого поляка.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Закарпаттю хочуть повернути автентичну назву - Подкарпатська Русь, яка мала місце ще до початку панування на території радянської влади.

Також Знай.ua писав, що свято 8 березня в Україні скасують. На зміну прийде інше, за словами авторів проекту, ще яскравіше та цікавіше.