У четвер, 17 січня, стало відомо про визнання з боку Польщі неконституційною скандальну поправку до закону про Інститут національної пам'яті.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко.

У повідомленні йдеться, що Конституційний Суд Польщі визнав неконституційними терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" в польському законі про Інститут національної пам'яті та скасував "українську частину" скандальних поправок до цього закону.

суд
суд

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Спасибі президенту Польщі Анджею Дуда за ініціювання провадження, і щиро вітаю рішення Трибуналу. Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства", - сказав Порошенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Окрім того він додав, що вищеназвані зустрічаються в ст. 1 п. 1а, ст. 2а і ст. 55 польського закону про ІНП, які передбачають кримінальне переслідування за заперечення злочинів "українських націоналістів", які співпрацювали з Третім Рейхом" в 1925-1950 роках на території Волині і Східної Галичини".

Варто нагадати, що 6 лютого 2018 року президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону про Інститут нацпам'яті, одночасно попросивши Конституційний суд дати оцінку цим нормам. У ЗМІ цей закон прозвали "забороною бандеризму".

Нагадаємо, польська влада готова до діалогу з Ізраїлем і США про схвалений законі по Інституту національної пам'яті.

Як пише Польське Радіо, прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

"Прем'єр-міністр створив історично-юридичну групу, яка повинна почати діалог з ізраїльською стороною. Ми робимо все, що в наших силах і всі найважливіші особи в польській державі задіяні в поясненні цієї справи. У нас є надія на добру волю наших партнерів в Ізраїлі і США, що вони захочуть слухати наші аргументи, а не розпалювати конфлікт, в якому немає ніякого сенсу і реальних підстав ", - сказав глава постійного комітету Ради міністрів Яцек Сасіна.

Як повідомляв раніше Знай.ua, глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров запропонував нову ідеологію, згідно з якою вдасться "вбити" "бандеризм".

Також Знай.ua писав про те, що Україні слід відмовитися від заборони на ексгумацію поляків, похованих на її території, оскільки це дуже суперечить цінностям, прийнятим в Європі.