Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів. Нововведення стало наслідком того, що Україна втратила місця у регламентному комітеті, який зокрема працює над зняттям санкцій з Російської Федерації.

Таке рішення було ухвалене в понеділок, 21 січня. Про це інформує "Європейська правда".

За рішенням керівного органу ПАРЄ, у регламентному комітеті та комітеті з питань обранні суддів ЄСПЛ не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. Досі в згаданих комітетах не було такого обмеження. Раніше комітети формували, виходячи з пропозицій політичних груп.

Завдяки цьому у регламентному комітеті було 4 українців – Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет мав особливу вагу, оскільки відповідав за розробку змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян до асамблеї.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Як розповів голова української делегації Володимир Ар’єв, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ "обнулило" перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті. Таким чином наша країна втратила всі місця в згаданому комітеті.

"Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, і групи мають висувати нових кандидатів", - пояснив він.

Також постраждали українські представники у комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ (також 4 депутати від України).

Додамо, що нові правила позбавили місць у комітетах також і інших країн. Однак за підсумками закритої дискусії на Бюро, у якій брав участь Володимир Ар’єв, він впевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті.

"Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців по зміні регламенту на догоду РФ" - заявив він.

Нагадаємо, Путіну готують нові санкції через отруєння Скрипалів у Британії. Європейський союз схвалив санкції проти чотирьох громадян РФ.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у кінці нинішнього року РФ може припинити транзит блакитного палива через Україну.

Також Знай.ua писав, що Американська компанія збирається застосувати нові санкції до будівників "Північного потоку 2".