Реальна собівартість видобутку тисячі кубометрів газу становить 250 доларів США.

Таку суму назвав глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі телеканалу "Прямий", повідомляє видання "Хвиля".

"Приблизна повна собівартість газу без урахування кредитних коштів, які повернув "Нафтогаз", для видобутку на тисячу кубічних метрів, становить приблизно 250 доларів США", - заявив він.

За словами керівника газового монополіста ця сума враховує всі витрати, окрім транспортування та податків.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Знову ж таки, в газовому видобутку - це бізнес, який дуже схожий за своєю економічною моделлю приблизно на те, коли ви будуєте будинок і здаєте його в оренду. Коли вже будинок побудований, витрати, які ви несете кожного року, вони невеликі, і ви отримуєте орендну плату. Але до цього треба було вкласти шалені гроші, щоб цей будинок створити", - пояснив він.

Пр цьому Коболєв зауважив, що популісти від Юлії Тимошенко намагаються знищити галузь газового видобутку, обіцяючи здешевлення ціни на газ, що є чистою маніпуляцією.

"Чиста маніпуляція. Повна собівартість, яка враховує також капітальні вкладення та всі споріднені витрати, – 250 доларів за тисячу кубічних метрів. Це єдиний розрахунок. Більше того, в приватних компаній він ще більший", - зазначив він.

Нагадаємо, Андрій Коболєв пояснив, чому українці в грудні отримали величезні суми за газ – киянам прийшли платіжки з сумами вдвічі більшими за листопадові. Керівник газового монополіста у всьому звинуватив облгази, яким Нафтогаз продає всю продукцію та не несе подальшої відповідальності за формування цін.

Як повідомляв портал Знай.ua, Коболєв спустив на відпочинок зарплату українця за 100 років

Також Знай.ua писав, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв і комерційний директор компанії Юрій Вітренко отримали близько 70% від загальної суми премій за перемогу в Стокгольмському арбітражі в справі проти "Газпрому".