Рада Європи також відчуває наближення в Україні виборів. Мова йде не тільки про президентські, а й про парламентські. Як нині ставляють європейські політики до українців та що будуть робити по відношенню до Росії, розбиралися журналісти Європейської правди.

Раніше РФ заявила про своє бажання вийти з Ради Європи. Однак росіян прагнуть повернути до палати ПАРЄ і зробити це хочуть, за допомогою суперечок в Україні. Генсек Ради Європи Ягланд вже розкрив нову схему повернення РФ. Вона у свою чергу закриває останні шляхи збереження членства в РЄ.

Зазвичай, міністри закордонних справ найвпливовіших країн Європи рідко відвідують РЄ. Однак зараз ця тенденція змінилася.

Голова німецького МЗС Гайко Маас минулого тижня прилетів до Страсбурга. Після цього він відвідав Росію, а далі - Україну. Головна мета Німеччини – не допустити виходу Росії з Ради Європи. Він також спілкувався з генсеком Ягландом щодо цього. Частина переговорів в Москві також були присвячені цьому питанню.

Більшіть європейських країн підтримують позицію Німеччини. Вони вважають, що вихід РФ з РЄ завдасть критичної шкоди росіянам.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Росія поки не покинула Раду Європи офіційно, але вже грубо порушує правила членства. Зокрема, вона з 2017 року не сплачує внески до її бюджету. Росія вимагає зняття всі санкцій. Однак такі дії можуть викликати лише нові санкції для РФ, за правилами РЄ.

Генсек Ялгланд прагне змінити статус Ради Європи. Причому зробити це потрібно до червня. Ягланд повідомив, що ініціює проведення "спільного комітету", який має повноваження пропонувати такі зміни. Він також висловив упевненість, що санкції, запроваджені у ПАРЄ проти Росії, не пішли на користь.

"Позбавлення російської делегації права голосу не призвело до повернення Криму в Україну або поліпшення ситуації з правами людини в РФ. Натомість цей крок створив кризу в РЄ, подоланню якої ми присвячуємо більшу частину свого часу", – пожалівся Ягланд.

Проте цей варіант практично неможливий. Європейські уряди справді готові зробити все задля повернення Росії. Гіпотетично документ може набрати всі необхідні голоси, але ПАРЄ не готова до "прощення Росії". Голосів за це там не буде.

Європейські уряди, які просувають ідею зміни статуту, досі не розуміють, як їм досягти успіху та що прописати у документі. Проекту змін немає і досі. Усі дії для повернення Росії в Раду Європи можна назвати "метушнею".

Єдине, що їм наразі вдається на практиці – це обмежувати у правах депутатів-українців, використовуючи помилки з українського боку.

Чотири роки тому Україна отримала принципово нову делегацію в Асамблеї. Від початку російської агресії та після оновлення ВР депутати-українці зрозуміли просту істину: сила в єдності. Тому, приїжджаючи до ПАРЄ, вони працювали разом для однієї мети. Така єдність з’явилася вперше за 20 років нашого членства у Раді Європи.

Також Росія насправді не прагне відновити повноцінну роботу в Раді Європи. Москва хоче, щоби її виключили, або, як ще кращий варіант, припускає збереження статус-кво, коли вона не платить внески, але і надалі має важелі для підриву Ради Європи зсередини.

Нагадаємо, голова американської делегації, заступник держсекретаря Андреа Томпсон назвала зустріч з представниками МЗС Росії за Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності прикрою.

Як повідомляв портал Знай.ua, вперше в історії: з українською делегацією захотів зустрітися голова Ради Європи.

Також Знай.ua писав, ПАРЄ ухвалила резолюцію, згідно з якою Росію визнано окупантом.