Документи в ЦВК подано, офіційно почалася передвиборна гонка. Свої кандидатури в 2019 році запропонували рекордні 44 людини. Хто з них хто, розбиралося видання Новое Время, підготувавши коротке досьє про кожного.

Геннадій Балашов

Бізнесмен, лідер партії 5.10, зареєстрованої 20 березня 2014 року. Обіцяє скасувати всі існуючі податки і акцизи, мита, і ввести всього дві - 5% з продажів, які платить покупець, і 10% соціального податку.

Безсмертний Роман

Політик і дипломат. Був народним депутатом II, III, IV і V скликань.

Один з авторів Конституції України 1996 року. Тісно співпрацював з Віктором Ющенком, на президентських виборах 2004 року очолював виборчий штаб. Очолював фракцію партії Наша Україна у Верховній Раді. Був віце-прем'єром України з питань адміністративно-територіальної реформи в урядах Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова. У 2010-2011 роках був послом України в Білорусі. В 2015-2016 роках вів переговори в Мінську, як представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи.

Богомолець Ольга

Народилася у відомій родині лікарів. Її батько Березовський Вадим Якимович очолював відділ в інституті фізіології ім. А. А. Богомольця, мати Ольги Богомолець - онука Олександра Богомольця, ім'ям якого названий цей інститут.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Сама Ольга Богомолець - доктор медичних наук, її спеціалізація - дерматологія, вона є засновником приватної клініки лазерної медицини. У 2005-2008 роках була депутатом Київради від партії Наша Україна. Під час Евромайдана брала активну участь в організації медичного забезпечення протестувальників. У 2014 році балотувалася на пост президента в перший раз. В цьому ж році стала депутатом Ради від Блоку Петра Порошенка і очолила комітет з питань охорони здоров'я. Богомолець - активний противник медичної реформи, яку здійснює в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Богословська Інна

Голова Всеукраїнської громадської організації " Віче України. Заслужений юрист України. Народний депутат України III, VI та VII скликань. В останній раз пройшла в Раду за списком Партії регіонів. 30 листопада 2013 року після силового розгону Евромайдана заявила про вихід з фракції та партії. На даний момент є безпартійною. Богословська надавала юридичні послуги Віктору Пінчуку і стверджує, що їх пов'язують дружні стосунки.

Юрій Бойко

Юрій Бойко - кандидат від Опозиційної платформи - За життя, яку він створив спільно з Вадимом Рабиновичем і в яку входить також кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук. За об'єднання з Рабиновичем і Медведчуком Бойко виключили з Оппоблока

У 2002-2005 роках очолював Нафтогаз України. З вересня 2006 по грудень 2007 був міністром палива та енергетики в уряді Віктора Януковича. У 2007 - 2010 роках - нардеп VI скликання від Партії регіонів. У березні 2010 року призначений міністром палива та енергетики в уряді Миколи Азарова. У грудні 2010 року став міністром енергетики та вугільної промисловості. З грудня 2012 року Бойка - віце-прем'єр-міністр.

Віктор Бондар

Народився в Санкт-Петербурзі. У 2012 році увійшов до складу фракції Партії регіонів. 19 лютого 2014 року заявив про вихід з неї.

З 5 червня 2015 року – голова партії Відродження, з 2017 року – голова депутатської групи Партія Відродження у Верховній Раді. Народний депутат VII і VIII скликань.

24 грудня 2010 року Бондаря заарештовували за підозрою в пособництві в умисному знищенні незавершеного будівництва автовокзалу Теремки в Києві у 2006 році, що завдало збитки державі на суму понад 5,5 млн гривень (за курсом того часу – $1 млн). На той момент Бондар обіймав посаду заступника міністра транспорту. У вересні 2011 року справу закрили “у зв'язку з відсутністю складу злочину”.

Ващенко Олександр

Голова громадської організації Влада Народу.

Ващенко кілька разів безуспішно намагався балотуватися в Раду: в 2006 році за списком блоку " Влада народу, який набрав всього 0,09% голосів виборців, у 2012 і 2014 роках як самовисуванець

Олександр Вілкул

Кандидат від Опозиційного блоку і колишній член Партії регіонів.

Був обраний за списком Партії регіонів до Ради V та VI скликання. З березня 2010 по грудень 2012 року Вілкул очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. З грудня 2012 по січень 2014 року Вілкул був віце-прем'єр-міністром України. У листопаді 2014 року був обраний до Ради VIII скликання від Опозиційного блоку.

Габер Микола

Українець болгарського походження. Є президентом асоціації болгар України.

Голова Патріотичної партії України, народний депутат України III скликання. Кандидат у президенти України на виборах 1999 року.

Кандидат біологічних наук, 11 років займався вивченням впливу радіації на живі організми в 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС, автор більше 60 наукових робіт. Був головним редактором ряду газет: Оболонь Експрес – Кур'єр Дачний кур'єр Політична кухня.

Дмитро Гнап

Український журналіст, ведучий Першого національного телеканалу.

Працював також на каналах УТ-1, СТБ, UBC.

У 2001-2007 роках член блоку і партії Наша Україна.

З 2008 року голова громадянської ініціативи Комітет прямої дії.

У 2012 році заснував агентство журналістських розслідувань Слідство.інфо. У 2013-2018 роках керував проектом Слідство.інфо на Громадському ТБ.

У червні 2018 року оголосив про намір піти у політику.

20 січня 2019 року був обраний на з'їзді партії Сила людей для участі в президентських виборах.

Анатолій Гриценко

Голова партії Громадянська позиція (з грудня 2008 року), був народним депутатом VI і VII скликань. З лютого 2005 по грудень 2007 року обіймав посаду міністра оборони в урядах Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова і Віктора Януковича.

З 4 грудня 2007 року очолював комітет Ради з питань національної безпеки і оборони. Балотувався на посаду президента в 2010 і 2014 роках. Дружина Гриценко Юлія Мостова – головний редактор відомого видання Дзеркало тижня.

Данилюк Олександр

Український громадський діяч, адвокат і координатор громадського руху Спільна справа.

Данилюк - активний учасник протестів. Ще в 2000 році брав активну участь в акції Україна без Кучми і Вставай, Україно!.

У 2010 році ініціював звернення в Конституційний суд з поданням про конституційність Податкового кодексу. У листопаді-грудні 2010 року був координатором акції протесту підприємців під назвою Податковий майдан.

У січні 2014 року під час Евромайдана активісти координованого Данилюком руху Спільна справа захопили будівлю Міністерства агрополітики, Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Міністерства юстиції. 31 січня 2014 Данилюка оголосили в розшук по кримінальній звинуваченням в організації масових заворушень, що супроводжувалися насильством і знищенням майна. Після цього він був змушений таємно залишити межі України і сховатися в Лондоні.

26 лютого 2014 справу було закрито.

Юрій Дерев'янко

Член партії Воля. Народний депутат VII і VIII скликань, обидва рази був обраний у мажоритарних округах.

У квітні 2017 року Воля об'єдналася з Рухом нових сил Міхеїла Саакашвілі. 24 грудня 2018 року Дерев'янко заявив про вихід Волі з цього партнерства.

Раніше був депутатом Івано-Франківської облради, входив у Фронт Змін Арсенія Яценюка. Вийшов з цієї партії в серпні 2012 року.

Дмитро Добродомов

Народний депутат України VIII скликання, позафракційний, обирався як самовисуванець. Секретар Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції. Лідер партії Народний контроль.

Був журналістом-розслідувачем і генеральним продюсером телеканалу ZIK.

Журавльов Василь

Голова політичної партії Стабільність. Голова громадської організації Федерація футболу міста Маріуполь.

Зеленський Володимир

Співзасновник і лідер студії з виробництва розважального контенту Квартал 95, продюсер і актор, у тому числі, в серіалі Слуга народу, який має однойменну назву з пізніше зареєстрованою політичною партією, від якої висувається Зеленський. З 2005 року є провідним шоу Вечірній квартал " на телеканалі Інтер. З грудня 2010 по вересень 2012 був генеральним продюсером телеканалу Інтер. Крім того, був продюсером на телеканалі 1+1.

Зеленський оголосив про висунення в президенти України в новорічну ніч-2019. Його заява показали на 1+1 замість новорічного привітання президента Петра Порошенка. Пізніше шоумен назвав це "технічною помилкою".

За даними останніх соціологічних опитувань, Зеленський є лідером в рейтингах кандидатів у президенти.

Згідно з розслідування журналу Новий Час, в висунення Володимира Зеленського зацікавленний мільярдер Ігор Коломойський, який є власником телеканалу 1+1 і засновником промислово-фінансової групи Приват.

У розслідуванні програми Схеми повідомлялося, що Зеленський володіє трьома діючими кінокомпаніями на території Росії: Вайсберг Пікчерс, Платинуміильм і Грін Филмс.

Каплін Сергій

Лідер Соціал-демократичної партії, народний депутат VII (обраний в окрузі кандидат від партії УДАР) та VIII скликання (обраний в тому ж окрузі кандидат від Блоку Петра Порошенка).

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. У лютому 2016 року Каплін повідомив про вихід з Блоку Петра Порошенка і парламентської коаліції, мотивувавши це рішення провалом голосування за відставку прем'єра Арсенія Яценюка.

27 січня 2015 року Він очолив Партію простих людей, а 6 вересня 2016 року перейменував її в Соціал-демократичну партію. Противник декомунізації.

Кармазін Юрій

Суддя, народний депутат II, III, IV і VI скликань. З травня 1999 року - голова Партії захисників Вітчизни, з липня 2001 року - співголова народно-патріотичного об'єднання За Україну.

Балотувався в президенти в 1999 році.

У IV скликання Ради був обраний від Блоку Віктора Ющенка Наша Україна.

Ілля Ківа

Голова Соціалістичної партії України, голова Профспілок Міністерства внутрішніх справ України, екс-радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Колишній керівник департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України.

Був керівником політичного крила Правий сектор Схід. Проходив службу в зоні АТО.

Був командиром батальйону Полтавщина. 2 жовтня 2014 року бійці батальйону масово повстали проти Ківи. Пізніше він зізнався, що застосовував радикальні методи до бійців, виправдовуючи це “боротьбою з пияцтвом”. У ефірі програми Люди. Hard Talk з Влащенко заявив, що дозволяв собі прив'язувати військових до стовпів наручниками на кілька діб.

Ківа придбав скандальну популярність, зокрема, завдяки абсурдним висловлювань під час інтерв'ю на Громадском лютому 2016 року. Не відмовився від них голова СПУ і в своїй програмі, де він одночасно обіцяє повернути Україні ядерний статус і "вимагати від США виконання гарантій нашої безпеки, закріплені в Будапештському меморандумі".

Корнацький Аркадій

Бізнесмен Аркадій Корнацький народився в Миколаївській області, але близько 30 років прожив у Росії і навіть отримав російське громадянство, від якого відмовився лише в 2005 році.

У 2012 році балотувався у мажоритарному окрузі №132 від об'єднаної опозиції. Хоча спочатку повідомлялося про те, що він лідирує на виборах, пізніше в ЦВК заявили, що їм надали неточні дані, а переміг кандидат від Партії регіонів Віталій Травянко. Після протестів проти такого рішення були призначені перевибори, які відбулися 15 грудня 2013 року. На цих виборах переміг провладний кандидат Микола Круглов.

У жовтні 2014 року в одномандатному окрузі №132 відбулися позачергові вибори в Раду, на яких Корнацький переміг. Він балотувався в цей раз від Блоку Петра Порошенка.

Кошулинський Руслан

Народний депутат України VII скликання, заступник голови Верховної Ради (VII скликання). Заступник голови партії, голова секретаріату ВО Свобода. Єдиний кандидат від кількох націоналістичних сил: Свободи, Правого сектора, ОУН, С14 і КУН. Проходив службу в зоні АТО у складі 44-ї артилерійської бригади у званні старшого сержанта.

Кривенко Віктор

Депутат VIII скликання ВРУ від партії Самопоміч. Був виключений з Самопомочи за підтримку проекту закону про децентралізацію. Після цього вступив у Народний рух України та з дозволу з'їзду цієї партії приєднався до фракції БПП. 6 лютого 2018 року вийшов з фракції БПП в знак незгоди з діяльністю уряду. Голова партії Народний рух України.

Купрій Віталій

Приймав участь у проведенні виборчих кампаній Нашої України. Після цього у 2006 році повернувся на батьківщину в Кам'янське Дніпропетровської області, де в 2008 році балотувався на пост мера на позачергових виборах, посівши друге місце.

У 2012 році балотувався до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №30.

У 2014 році брав участь у Революції Гідності. У цьому ж році обраний народним депутатом у мажоритарному окрузі №29. З червня 2015 по липень 2018 був членом партії Кріп.

Кривонос Сергій

Полковник Збройних сил України, перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

У 2014 році протягом більше двох місяців Кривоніс командував обороною Краматорського аеродрому (Донецька область). 7 жовтня 2014 року був призначений начальником Управління спеціальних операцій Генерального штабу. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. У кандидатській програмі обіцяє перейти до комплексної економічної блокади РФ і впровадити секторальні санкції проти країни-агресора, а також забезпечити повну ресурсну незалежність від Росії.

Литвиненко Юлія

Українська телеведуча, колишній генеральний продюсер радіостанції Радіо Вести. Працювала телеведучою та журналісткою на телеканалах 1+1, СТБ, ICTV, К1, "Інтер" та в інших ЗМІ. Зараз тимчасово не працює. Безпартійна.

Олег Ляшко

Лідер Радикальної партії Олега Ляшка. Вперше балотувався в Раду в 2002 році в одномандатному окрузі. У 2006-2007 роках був народним депутатом V скликання від Блоку Юлії Тимошенко.

У грудні 2012 року був обраний депутатом у мажоритарному окрузі Чернігівської області, балотувався від Радикальної партії.

Балотувався в президенти на виборах 2014 року, посівши третє місце. На парламентських виборах 2014 року Радикальна партія Олега Ляшка набрала 7,44% голосів виборців і отримала 22 мандати за партійними списками.

Ляшко відомий тим, що любить демонструвати себе в оточенні корів, вил і інших атрибутів українського села, а також не соромиться робити брехливі і маніпулятивні заяви.

Олександр Мороз

Голова Соціалістичної партії Олександр Мороз починав політичну кар'єру в Комуністичній партії України радянських часів.

У 1990 році був обраний народним депутатом і очолив в Раді комуністична більшість. У березні 1994 року знову був обраний нардепом і в травні цього року очолив Раду. У 1998 році знову став депутатом.

У 2000 році Олександр Мороз оприлюднив так звані "плівки Мельниченка".

У 2002 і 2006 році Мороза обрали в Раду за списком Соціалістичної партії, після чого він очолював її фракцію. У 2006 році всупереч вже підписаної коаліційної угоди СПУ з БЮТ і Нашою Україною, СПУ створила коаліцію з Партією Регіонів і КПУ. Це призвело до падіння рейтингів СПУ, яка в 2007 році не пройшла 3%-й бар'єр і Мороз вперше не став депутатом.

Балотувався на пост президента у 1994, 1999, 2004, 2010 роках.

Мураєв Євген

Євген Мураєв почав співпрацю з Партією регіонів у 2010 році, коли його обрали депутатом Харківської обласної ради від цієї партії.

У листопаді 2012 року Мураєва обрали нардепом у мажоритарному окрузі №181. У 2014 році його переобрали Раду в тому ж окрузі.

21 вересня 2018 року вийшов з партії За життя Вадима Рабиновича і створив партію Наші. Відомий своїми заявами в дусі роспропаганды.

Мураєв був власником телеканалу NewsOne.

Наливайченко Валентин

Наливайченко - голова політичної партії Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка Справедливість.

У 1995 - 2005 роках Наливайченко працював у Міністерстві закордонних справ України. У 2005 році обійняв посаду посла України в Білорусі.

З кінця 2006 по березень 2010 року очолював Службу безпеки України. Пішов з цієї посади після обрання президентом України Віктора Януковича.

У вересні 2010 року вступив в партію Наша Україна, і був обраний головою її політради. Навесні 2012 року пішов з цієї партії і приєднався до партії УДАР Віталія Кличка. У 2012 році Наливайченко був обраний народним депутатом VII скликання Ради.

Наливайченко брав активну участь у Революції Гідності, а в 2014 році знову очолив СБУ. У 2015 році Рада проголосувала за його звільнення, після чого Наливайченко почав виступати зі звинуваченнями у корупції проти представників влади.

В 2016 році заснував партію Справедливість.

У вересні 2017 року незаконно перетнув український кордон в пункті пропуску Шегині разом з Михеилом Саакашвілі, під час його "прориву" через кордон після позбавлення громадянства. За це Наливайченко оштрафували.

Роман Насиров

Роман Насиров вперше був обраний в Раду в 2014 році від Блоку Петра Порошенка, до цього він був менеджером в декількох великих компаніях.

2 вересня 2015 року він склав депутатські повноваження у зв'язку з призначенням головою Госфискальной служби.

2 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро затримало Насирова в лікарні Феофанія в рамках розслідування так званої справи Онищенко - за версією слідства, дії Насирова завдали збитків державі на суму понад 2 млрд грн.

7 березня Насирова заарештували з правом вийти під заставу в 100 млн грн, що він і зробив.

З посади голови ГФС Насирова звільнили лише в січні 2018 року. Однак 11 грудня він через суд поновився на посаді. Тим не менш, в ГФС заявили, що для фактичного відновлення в посаді голови цього відомства необхідно рішення Кабміну, так що повернутися до виконання обов'язків Насирову не вдалося.

Після цього, в січні 2019 року, він зареєструвався в якості кандидата в президенти.

Новак Андрій

У 2010 році став головою Комітету економістів України. У 2011 році Новака обрали проректором Європейського університету. Кандидат економічних наук, автор книг по економіці.

У 2005-2006 роках Новак був радником прем'єр-міністра. У 2007 році він увійшов до складу громадської ради при Міністерстві економіки України. У 2012 році Новак був обраний головою Української партії, з якої вийшов у 2013 році. На даний момент він є членом політичної партії Патріот, від якої висувається. На сайті ЦВК зазначено як “тимчасово безробітний”.

Носенко Сергій

Старший керуючий директор ТОВ " Інтернешнл Інвестмент Партнерс Україна. Носенко є главою напрямки інвестиційної діяльності та практики Global Management Consulting. Засновник громадської організації Розвиток. У 2016 році Носенко брав участь у довиборах у Верховну Раду України як кандидат-самовисуванець. Безпартійний.

Петров Володимир

Володимир Петров відомий як ведучий передачі Люмпен шоу на НЛО TV. Його останній проект називається Ісландія, в ньому він теж виступає в якості ведучого.

В 2016 році Петров також брав участь у російському шоу Небезпечні гастролипод псевдонімом Вова М'ясо.

У 2010 році Петров не приховував, що займається в тому числі чорним піаром. Він вже тоді співпрацював з Олексієм Дурнєвим, з яким вони створили проект Дурнєв+1.

В кінці листопада 2018 року Петрова затримали за підозрою в організації секс-скандалу за участю чиновника Нацполиции і студентки разом з блогером Олександром Барабошко.

Петро Порошенко

П'ятий президент України. Є почесним головою партії Блок Петра Порошенка. Зараз безпартійний. Народний депутат III, IV, V і VII скликань. Міністр закордонних справ (2009-2010), міністр економічного розвитку і торгівлі в уряді Януковича (березень-грудень 2012), член Ради Національного банку України (2007-2014). З лютого по вересень 2005 року Порошенко був секретарем РНБО.

Мільярдер. Власник кондитерської корпорації "Рошен", декількох автомобільних і автобусних заводів, інформаційного П'ятого каналу та інших компаній. Займає шосте місце в топ-100 найбагатших українців 2018 року за версією журналу Новий Час.

Кандидат юридичних наук.

Порошенко почав політичну кар'єру в 1998 році в партії СДПУ(о), яку в тому ж році очолив Віктор Медведчук.

На початку 2000 року вийшов з СДПУ(о) і створив власну політсилу під назвою Солідарність. У 2001 році став одним з співзасновників Партії регіонів, головою якої був обраний Микола Азаров.

Проте вже в грудні 2001 року Солідарність увійшла до виборчого блоку Віктора Ющенка Наша Україна.

Ригованов Руслан

Руслан Ригованов отримав освіту в Московському технологічному університеті за спеціальністю MBA, вищий менеджмент.

Переселенець з Горлівки.

Деякий час був помічником нардепа Наталії Veselova з Самопомочи. У 2017 році вона повідомила його звільнення за участь у політичних шоу на російських каналах.

Андрій Садовий

Мер Львова (обирався на цю посаду в 2006, 2010 та 2015 роках) і глава Самопомочи, однойменне громадське об'єднання заснував ще в 2005 році, партію - в 2012 році.

У 2014 році Самопоміч вперше пройшла в Раду, у фракцію цієї партії в Раді входить 25 нардепів.

Ударом по репутації Садового стали проблеми з вивезенням сміття зі Львова, які почалися після пожежі і обвалу сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі поруч з містом, в результаті якого загинуло кілька людей. Сам Садовий заявляв про штучно створеної владою "сміттєвої блокаді".

Дружина Садового Катерина Кіт-Садова володіє майже 80% ПРАТ "Телерадіокомпанія Люкс", до складу якого входять радіостанції Lux FM (Львів), Lux FM (Київ), Радіо Максимум, інтернет-видання Zaxid.net, Football 24, Телеканал 24, і рекламне агентство Люкс.

Скоцик Віталій

У 2014-2018 роках був головою Аграрної партії України. Лідер громадського руху Аграрна платформа Віталія Скоцика. Безпартійний. Професор кафедри конярства та бджільництва в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Кандидат сільськогосподарських наук, доктор економіки, доктор наук в галузі стратегічного менеджменту. Пропонує відродити економіку України на основі аграрного сектора.

Смішко Ігор

Професор кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка. Лідер політичної партії " Сила і Честь. Самовисуванець. З 2014 року є керівником Комітету з питань розвідки при президентові України. Генерал-полковник.

Олександр Соловйов

З 2016 року засновник і глава партії Розумна сила. Партія центристського спрямування, головний принцип якої – україноцентризм. Полковник міліції в запасі, прослужив у правоохоронних органах 20 років. За даними ЦВК, є заступником директора ТОВ Юридична компанія ФЕБ, яка займається адвокатською та юридичною діяльністю.

Сергій Тарута

Народний депутат України VIII скликання, позафракційний, член політичної партії Основа. Екс-голова Донецької обласної державної адміністрації (березень-жовтень 2014 року). Голова ради директорів корпорації Індустріальний Союз Донбасу, президент футбольного клубу Металург (Донецьк).

Юлія Тимошенко

До того, як зайнятися політикою, Юлія Тимошенко з 1991 року очолювала СП Корпорація Український бензин "(КУБ), яке в 1995 році було перереєстровано в промислово-фінансову корпорацію " Єдині енергетичні системи України. Річний обсяг продажів ЄЕСУ становив $11 млрд, у підприємства була монополія на поставки російського газу в Україну.

У 1997-1998 роках Тимошенко була народним депутатом україни II скликання, на момент обрання була безпартійною. З вересня 1997 по 1999 рік - перший заступник голови партії "Громада" Павла Лазаренка.

В 1998 році була обрана в мажоритарному окрузі Ради III скликання від партії Громада.

У липні 1999 року заснувала партію Батьківщина, 18 грудня цього ж року був обраний її головою.

Двічі - в 2005 і в 2007 - 2010 роках обіймала посаду прем'єр-міністра. У 2010 році балотувалася на посаду президента, але програла вибори Віктору Януковичу.

Після перемоги Януковича проти Юлії Тимошенко було порушено кілька кримінальних справ, зокрема, за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень при підписанні контрактів на поставку газу з Росією в 2009 році. 11 жовтня 2011 року її засудили до семи років ув'язнення. У світовому співтоваристві вирок вважають політично мотивованим. Вона відбувала покарання у Качанівській виправній колонії №54. Після перемоги Революції Гідності була звільнена 22 лютого 2014 року.

На президентських виборах 2014 року посіла друге місце, набравши 12,81% голосів. На парламентських виборах 2014 року Батьківщина Тимошенко виграла 20 місць в Раді.

За останніми соцопитуваннями Тимошенко займає 2-3 місце у рейтингу кандидатів у президенти. Вона є лідером за кількістю популістських заяв серед кандидатів у президенти, за даними дослідження Нового Часу і Vox Check. Серед іншого вона в разі перемоги обіцяє знизити ціни на газ для населення вдвічі, що, на думку більшості аналітиків, неможливо.

Тимошенко Юрій

Юрій Тимошенко не отримав вищої освіти і до 2014 року заробляв на життя як простий робітник. У 2014 році він став гвардійцем Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчинського Національної гвардії МВС України, однак незалежної інформації про те, що саме він робив на фронті, немає.

2014 році Юрій Тимошенко був обраний до Ради в мажоритарному окрузі №88. До 17 січня 2018 року був членом фракції Народний фронт. ЗМІ повідомляли що Юрія Тимошенко виключили з цієї фракції у зв'язку з його планами балотуватися в президенти.

Юлія Тимошенко, прізвище та ініціали якої збігаються з прізвищем та ініціалами Юрія Тимошенко заявляла, що він є технічним кандидатом.

Шевченко Ігор

У 2014-2015 роках був міністром екології та природних ресурсів України в уряді Арсенія Яценюка. Після цього якихось успіхів в політичній кар'єрі у Ігоря Шевченка не було.

В 2019 році став фігурантом шапкового скандалу в Давосі.

Шевченко Олександр

Член партії Кріп. У 2014 році був обраний до Ради в мажоритарному окрузі №83. Входив у фракцію БПП, але вийшов з неї у вересні 2015 року.

До свого обрання Олександр Шевченко очолював ТОВ Скорзонера, що є власником найбільшого українського гірськолижного курорту Буковель.