У мережі набуває популярності проект #ВибориБезБрехні, де аналізуються висловлювання кандидатів у президенти і їх слова перевіряються на чесність. Ось кілька основних цитат, до яких прикута увага останнім часом

Президент України Петро Порошенко

Форум за участю президента України Петра Порошенка
Форум за участю президента України Петра Порошенка

"У 12-13 роках Україна була в рейтингу Doing Business на 153 місці поруч із Сомалі… І за ці чотири роки, уявіть собі, із 153 місця Україна опинилася на 71 місці. Це не я кажу. Це не кажуть українські економісти. Це каже найавторитетніший у світі рейтинг Світового банку. Інші країни теж розвиваються і підіймаються. Але ми на 71 місці. Найбільший прогрес, який будь-яка країна продемонструвала за такий термін".

Дивіться: виступ Порошенка

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Висновок: у словах гаранта дещо не збігається зі статистичними даними. Як відомо, Україна справді посідає 71 місце в рейтингу легкості ведення бізнесу (Doing Business) за 2019 рік. У дослідженні 2012 року вона була на 152 місці (не 153). Тобто стрибка на 81 позицію їй вдалося досягти не за чотири роки, а за сім. За цей період більшого прогресу досягла Росія, яка піднялася в рейтингу на 89 сходинок, та Узбекистан (плюс 90 позицій).

Лідерка "Батьківщини", народний депутат Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

"Крім того, вони таємно від суспільства і без права кандидата в президенти контролювати, збільшили в реєстрі кількість виборців на мільйон людей. У той час, коли люди масово їдуть з України і коли смертність перевищує народжуваність майже у два рази, вони ще збільшили на мільйон виборців".

Дивіться: Виступ Тимошенко на погоджувальній раді

Висновок: Тимошенко забула додати, що для виборів президента 2014 року виготовили майже 34,7 мільйона бюлетенів. На березневі вибори станом на 31 грудня зареєстровані 35,6 мільйона виборців, це не остаточна цифра. До неї включили мільйон виборців, які вибули із своєї виборчої адреси, і 4,6 мільйона жителів непідконтрольних Україні територій.

При цьому смертність справді перевищує народжуваність в Україні. Згідно з даними Держстату, у січні-листопаді 2018 року в Україні кількість смертей сягнула 535 104. При цьому кількість новонароджених була в 1,7 раза нижчою – 312 603.

Володимир Зеленський, політичний рух "Слуга народу", головний автор та акціонер Студії "Кварталу 95"

Команда Зеленського, рух "Слуга народу"
Команда Зеленського, рух "Слуга народу"

"Руслан Стефанчук. Знаєте таку людину? Ні? Це дуже поважна людина. Ідеолог. Це мій колега. Ми з ним закінчували юрфак і він пішов стежкою юриспруденції. Я пішов у продюсування. Він наймолодший академік нашої країни"

Дивіться: інтерв'ю з Зеленським

Висновок: Судячи з відкритих даних, 43-річний Руслан Стефанчук із 2009 року є членом-кореспондентом Національної академії правових наук України, однак він – не академік. Водночас серед членів-кореспондентів академії Стефанчук дійсно є одним із наймолодших. Він старший лише за Сергія Погрібного та Юрія Барабаша.

"Квартал 95" із концертом в Ужгороді
"Квартал 95" із концертом в Ужгороді

Тобто, Зеленський помилився назвавши його "наймолодшим академіком", але на цьому промахи закінчилися. Стосовно російського бізнесу слуга народу все пояснив і закрив кіпрську компанію, котра опікувалася цим.

Міський голова Львова Андрій Садовий

Андрій Садовий та Сергій Гусовський
Андрій Садовий та Сергій Гусовський

"Ми сьогодні за рівнем ВВП 130-ті у світі. І за рівнем бідності ми 130-ті у світі".

Дивіться: зустріч у Рівному

Висновок: Садовий перебільшив, адже насправді Україна посідає 60 місце за рівнем ВВП (дані Світового банку за 2017 рік). За тиждень нічого не змінилося. Для порівняння рівня життя країн коректно застосовувати ВВП за паритетом купівельної спроможності на душу населення. За ним Україна посідає 116 місце у світі, випереджаючи 73 країни.

Засновник "Опозиційної платформи – За життя", народний депутат Юрій Бойко

Юрий Бойко
Юрий Бойко

"Усього за останні три роки близько 70 тисяч лікарів виїхали з країни"

Дивіться: виступ Бойка

Висновок: представник опозиційних сил подав неправдиві дані, так як офіційної статистики трудової міграції медичних працівників за кордон не існує. Державна служба статистики підрахувала, що кількість лікарів усіх спеціальностей упродовж 2014-2017 років залишалася практично на одному рівні (186 тисяч). За цей період кількість середнього медичного персоналу – медсестер, фельдшерів, акушерів тощо – скоротилася на 19 тисяч.

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

"За останні роки, кожного року НАК "Нафтогаз" отримав десятки мільярдів гривень на завищених тарифах, але не наростив видобуток власного газу".

Дивіться: Анатолій Гриценко в програмі "Право на владу"

Висновок: Гриценку слід було знати, що видобуток природного газу в Україні росте з 2016 року. У 2015 році він був на рівні 19,9 мільярда кубометрів. У 2016 році обсяг видобутого газу зріс ще на 200 мільйонів кубометрів, у 2017 році на 450 мільйонів, а у 2018 – ще на 500 мільйонів.

Нагадаємо, українцям показали заробітки Порошенка за 2018 рік.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленського звинуватили в "незаконній агітації". Також "Знай.ua" писав, на Подолі у Києві поліція затримала активістів без жодних пояснень.