Окуповані російським президентом Володимиром Путіним українські території залишаються зоною потенційної небезпеки. Адже очільник Кремля може в будь-який момент вдарити з цих територій по Україні.

Думки щодо майбутніх виборів та російської агресії інтерв’ю "Народній правді" висловив американський експерт з питань України, професор політології в університеті Рутгерса в Ньюарку, Нью-Джерсі, історик Олександр Мотиль.

Він також прокоментував небезпеки, які криються за парламентськими та президентськими виборами.

"Рівень люті в Україні такий високий, що значна частина електорату буде засмучена, незалежно від того, хто виграє. Можливі демонстрації, протести, котрі Москва використає для дестабілізації країни. Найбільший виклик – можлива перемога Володимира Зеленського, що рівнозначне з політичним самогубством України. Війна, Путін, Крим – це все екзистенційні загрози для України, а тут главою стає… клоун", - гостро висловився Мотиль.

Володимир Зеленський

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Експерт також додав, чи небезпечна перемога Зеленського при промосковській орієнтації.

"Якщо виграє Володимир Зеленський – так. Він – політичний неук, і реакціонерні течії спробують скористатися його неуцтвом", - додав Мотиль.

Історик також прокоментував, чи можливий поділ України на регіони, і протистояння їх, яке зникло після 2014 року.

"Скоріше, ні (за умови, що Зеленський не буде президентом). Тенденція іде до "зближення". Путін міг би відновити протистояння пропозицією мирного розв’язання війни з "ЛДНР". Якби він запропонував повернути Україні регіони без будь-яких умов. Такий троянський кінь моментально розділив би українців. На щастя, Путін занадто вузьколобий та імперський, щоб про таке подумати," - наголосив Олександр Мотиль.

Американський експерт розповів про своє бачення, щодо спрямованості України на входження до Євросоюзу та НАТО.

"В України немає вибору, і поки існують НАТО та ЄС, вона мусить туди прямувати. Необхідно усвідомлювати, що 5-та стаття НАТО (5-та стаття угоди щодо створення Альянсу, яка передбачає, що напад на одну з держав НАТО є нападом на весь блок, – НП) не зобов’язує до інтервенції, і що ЄС може суттєво змінитися наступними роками. Більш децентралізований ЄС може бути більш готовий прийняти Україну до своїх лав", - розповів Мотиль.

Експерт прокоментував гіпотетичний вибір України: вступ до НАТО або інтеграція окупованої частини Донбасу та Криму.

"Україна такий вибір має привітати. Україна набагато сильніша без цих безнадійних регіонів. Інтеграція розвалених економік та ворожого населення може знищити Україну як державу. Краще без них в Європі, як з ними в Росії," - переконаний історик.

За його словами, Україні необхідно зараз провести якнайшвидше три головні реформи. Відкликати мораторій на землю, повністю впровадити велику приватизацію, створити ефективний антикорупційний суд.

Також експерт розповів, про майбутні санкції, які США застосує проти Росії.

"Сенсацій не буде. Скасування угоди щодо обмеження ядерних ракет (INF Treaty, Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, – НП) – це свого роду санкції, бо примусять Москву ввійти в гонку озброєння з країною, чия економіка набагато більша та життєздатніша, ніж російська", - додав Олександр Мотиль.

Нагадаємо, "ДНР" не збирається відновлювати зруйноване місто.

Як повідомляв Знай.uа доба на Донбасі: українці знищили гніздо путінських паразитів.

Знай.uа писав, українські воїни показали окупантам, де раки зимують: пригнічені втратами.