Експертиза формули "Роттердам+" показала, що вона має "право на життя" за певних умов. Про це в інтерв'ю газеті "Україна молода" заявив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць, пишуть Українські Новини.

За його словами, торік НАБУ звернулося до інституту з пропозицією провести експертизу формули "Роттердам+". Хоча інститут є науково-дослідним, а не експертним, дослідження провели. Однак озвучена директором НАБУ Артемом Ситником інформація про нібито встановлений експертизою збиток у 15 млрд. грн. не відповідає дійсності.

"Я не знаю, про які збитки він говорив. Я не читав документ, на який він посилається. Яких збитків? Отримали збиток від цієї ціни? Але тоді потрібно подивитися, наскільки збільшився видобуток вугілля", - зазначив Геєць.

Академік наголосив, що в інституту немає інформації, яка підтверджувала би, що приватні вугледобувні підприємства отримували надприбуток у результаті використання формули.

"Цю експертизу ("Роттердам+") можна провести, але потрібно мати доступ до первинної бухгалтерської інформації. Наші фахівці брали участь в експертизі. За законом, підприємства мають право не надати експертам відкриту інформацію. Я вам так скажу: за певних умов "Роттердам+" може мати право на життя. Але для цього потрібно провести весь логічний ланцюжок... Що стосується надприбутків - це питання як теоретичне, так і практичне. Чи є конкуренція? Що зараховувати в надприбуток? Тут треба залучати серйозних, знаючих людей, давати доступ до величезної кількості інформації, рік-півтора копатися. У США навіть дебати йдуть з таких питань", - заявив Геєць.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На його думку, робити якісь висновки з приводу впливу формули "Роттердам+" на економіку країни поки що рано.

"Потрібно мати макроекономічну оцінку, вирахувати вплив на економіку. І мати деталізований міжгалузевий баланс, де енергетика виділена окремим рядком - електроенергія, газ, вода. Це все потрібно робити до того (як призначати експертизу)", - розповів науковець.

За дослідження формули "Роттердам+" НАБУ заплатило Інституту економіки і прогнозування 180 тисяч гривень. Тендер не проводився, НАБУ саме вирішило, кому доручити проведення дослідження. Хоча, за словами Валерія Гейця, інші бюджетні організації в таких випадках, як правило, проводять тендер. "У Дніпрі всі закупівлі понад тисячу гривень ведуться через Prozorro", - зазначив він.

За словами Гейця, проведення таких "експертиз" є своєрідним бізнесом. Наприклад, експертиза для НАБУ дозволила заплатити співробітникам, які брали участь в дослідженні, зарплату в розмірі 15-20 тисяч гривень. У той же час він не хотів би перетворити інститут на комерційну установу.

"Для нашого інституту в широкому розумінні не є завданням поставити експертизи на потік. Експертиза - це бізнес. А я не хочу інститут перетворювати на експертну установу. Ми повинні займатися науковими дослідженнями", - підкреслив Геєць.