Більшість кандидатів у президенти України, за деякими винятками, пропонують долати кризу на Донбасі тими самими шляхами, що і чинна влада.

У своїх офіційних програмах, переданих до Центральної виборчої комісії, кандидати проголошують те, що обіцяють зробити, посівши найвищу посаду в державі.

ВВС News Україна порівнює ці програми за окремими темами, які найбільше турбують українців.

Перша з них - це шлях розв'язання кризи на Донбасі, припинення війни і повернення Криму до складу України.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Соціологічні дослідження показали, що вирішення конфлікту на Донбасі турбує українців найбільше.

Що найцікавіше, лідери президентської гонки (за соціологічними опитуваннями) переважно не подають у програмах детальні плани чи стратегії, у який спосіб ситуація з непідконтрольними Києву територіями буде змінена.

Усі кандидати пообіцяли повернути території дипломатичними, політичними методами, відповідно до національних інтересів. Перспективи Криму обговорюють туманно, нічого не конкретизуючи, а деякі з кандидатів жодного разу у програмі Крим взагалі не згадують.

У той же час, у більшості інтерв'ю та публічних заявах і самих кандидатів, і їхніх найближчих політичних соратників, можна знайти більше деталей і пропозицій.

Наприклад, лідер "Опозиційного блоку - За життя!" Юрій Бойко не включив до програми принципово нові пропозиції, що пролунали від одного із найвпливовіших партнерів по блоку Віктора Медведчука і які, очевидно, є спільними для команди кандидата.

На нещодавньому з'їзді партії Віктор Медведчук запропонував надати Донбасу статус автономії за прикладом АРК, у складі України, зі своїм парламентом і урядом.

У своїх програмах кандидати наголошують на необхідності введення міжнародної миротворчої місії на Донбасі, але не конкретизують, які структури і країни мають увійти до цієї місії, хоча це один із каменів спотикання на переговорах про такі перспективи.

Юлія Тимошенко наголошує на потребі переговорів на основі Будапештського меморандуму про гарантії безпеки Україні, які були надані після відмови від ядерної зброї. Але у її програмі не згадуються висловлені раніше пропозиції про новий формат переговорів за формулою "Будапешт+" із залученням, окрім країн-підписантів меморандуму, також Китаю, Франції, Євросоюзу.

План повернення Криму у програмах шістьох кандидатів взагалі відсутній, у трьох з них наголошується лише, що Крим обов'язково буде повернутий Україні. У програмах Юрія Бойка, Володимира Зеленського та Олега Ляшка він взагалі не згадується.

Що саме пропонують кандидати у своїх президентських програмах, можна прочитати у таблиці (прізвища подані за алфавітом).

Як повідомляв "Знай.ua", фанат Зеленського пояснив, чому не голосує за Порошенка.

Також "Знай.ua" писав, Порошенко подасть заяву на вступ до ЄС.