Третейський суд в нідерландській Гаазі виніс рішення на користь ПриватБанку у справі проти держави-агресора Російської Федерації щодо експропріації активів банку в анексованому Криму.

У п'ятницю, 15 лютого, постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку у позові проти Росії, в якому український банк вимагає відшкодувати 1 мільярд доларів за втрачене майно та активи через анексію Криму. Про це повідомляє прес-служба фінустанови.

У цьому рішенні арбітражний суд визнав, що він має юрисдикцію щодо усіх вимог "ПриватБанку" проти РФ, що Росія порушила свої зобов’язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи ПриватБанку в Криму. За все це банк має право на відшкодування за експропріацію в повному обсязі.

Арбітражний суд залишив питання щодо розміру відшкодування, яку РФ має сплатити "ПриватБанку" за свої незаконні дії, на наступний етап розгляду. Сам "ПриватБанк" прагне отримати відшкодування в розмірі понад 1 млрд доларів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Арбітражний суд залишив питання щодо розміру відшкодування, що підлягає сплаті ПриватБанку за незаконні дії Російської Федерації, на наступний етап арбітражного розгляду. ПриватБанк прагне отримати відшкодування в розмірі понад 1 млрд доларів", — повідомляють у банку.

Зазначимо, що Гаазький арбітраж раніше вже виносив рішення на користь українських компаній за втрачене через анексію Криму майно. Позивачами до Росії тоді виступили колишні власники ПриватБанку та компанії, які їм належать.

Нагадаємо, у 2017 році колишній глава "Приватбанку" Ігор Коломойський ініціював арбітражний суд проти Росії за втрачені інвестиції в Криму.

Як повідомляв портал Знай.ua, Господарський суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до державного ПриватБанку і стягнув 24,8 мільйона грн на користь олігарха.

Також Знай.ua писав, суд зобов'язав Нафтогаз виплатити кіпрськими акціонерами ПАТ "Укрнафта" Ігоря Коломойського 100 мільйонів.