Президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Росії Володимир Путін два дні провели один з одним. Цього разу місцем зустрічі обрали Сочі. Після конфлікту через ціну на нафту вони стали частіше бачитись - це вже втртетє за зиму.

Про нафту лідери країн так і не поговорили. Темою їхньої зустрічі була, як зазначають в Кремлі, "перспективи розвитку інтеграційних процесів у євразійському просторі". Загалом їхня зустріч була бльш теплою, ніж дві попередні. І Путін, і Лукашенко заради цієї зустрічі відмовились від Мюнхенської конференції з безпеки. Президент Білорусі приїхав у Сочі 13 лютого.

Лукашенко заявив про те, що готовий хоч завтра об'єднуватися, але питання у готовності громадян Росії та Білорусі. Також він сказав про те, що якщо люди не захочуть інтегруватися, то яка б велика і могутня не була Росія, ніхто нікого не зможе примусити. Питання суверенності не обговорюється, бо це святе, а щодо України - справа не в суверенітеті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Олександр Лукашенко сказав, що на зустрічі питання цін на нафту не піднімалось, проте обговорювались стратегічні речі - що буде після у стосунках Росії та Білорусі після відходу і Путіна, і Лукашенка на пенсію.

Володимир Путін сказав, що питання незалежності та суверенітету дуже схожі, проте немає жодної країни у світі, яка б була повністю незалежною. Він додав, що Євросоюз теж приймає рішення, обов'язкові для виконання країнами, які в нього входять, а також - засумнівався у незалежності НАТО.

Лукашенко керує економікою Білорусі сам, проте Мінськ користується льготами на збут своєї продукції у Росію. Така ситуація вже не влаштовує Росію, бо вона боїться повтору сценарію з Україною. Президенти дістали Союзний договір, який давно припав пилом. Поки вони не знають, як краще вчинити, Лукашенко намагається сповільнити цей процес, адже розуміє, що з Росією чесних договорів не буде, рівноправний союз їм не світить.

Наприкінці 2018 року Росія скасувала експортний податок на нафту і замінила його спеціальним податком на добування копалин. Тобто перенесла подорожчання нафти із зовнішнього споживача на внутрішнього. Білорусі теж дісталось.

Тепер Росія хоче постачати дешеву нафту в Білорусь, як і раніше, але взамін на тісну інтеграцію в рамках союзу. Тоді Лукашенко заявив про те, що Росія намагається затягнути Білорусь у склад її території.

Нагадаємо, Путін став на коліна перед Україною заради газу.

Як повідомляв раніше Знай.ua, що Путін влаштує на Донбасі черговий "референдум" і поставить усього два питання.

Також Знай.ua писав, що Путінська пропагандистска Скабеєва розбилася у жорсткій ДТП, яку сама і спровокувала.