Розслідування журналістів Bihus.info про корупцію, закупівлю контрабандного обладнання і мільйонні заробітки оточення Порошенко справило ефект вибуху бомби і викликало потужний резонанс у суспільстві. Журналісти зібрали все, що відомо про цей скандал на сьогоднішній день.

Отже, почалося все з того, що журналістам в руки потрапила таємна переписка оточення президента.

З неї стало відомо про космічні суми відкатів і багаторічну, добре відпрацьованою схемою розкрадання мільйонів в оборонці, контрабанди з Росії і відмиванні грошей.

У справі були задіяні 22-річний син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор. У 2015 році Ігор і компанія організували постачання контрабандних деталей військової техніки з країни-агресора Росії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Далі у справу вступали так звані фірми – «прокладки». Українські оборонні підприємства переплачували за деталі з Росії в два-чотири рази. Що найцікавіше, керівництво концерну «Укроборонпром» було не тільки в курсі, але і в долі.

Василь Жуков - приятель Гладковського-молодшого, займався бізнесом на державних закупівлях. Згідно з розслідуванням, це колишній співробітник Укроборонпрому, який в 2014 році перейшов у приватний сектор. Його роль у схемі була така: оформляв документи, заносив відкати.

Також у справі був замішаний Андрій Рогоза. Ще до співробітництва з Жуковим і Гладковским заробляв на сумнівних оборонних контрактах.

З тексту листувань стає зрозуміло, що «обдарована дитина» Гладковський-молодший вирішував «питання високого рівня».

Жуків і Рогоза займалися так званої "поточною чорною роботою" – безпосередньою організацією поставок, домовленостей з постачальниками і переказом грошей.

У спілкуванні з керівниками держпідприємств і постачальниками підприємці прямо говорять про контрабанду з Росії і обговорюють перерахування грошей. Між собою чоловіки домовлялися, наприклад, про те, які питання Гладкоскому-молодшому треба вирішити через свого батька або через керівників заводів. Йдеться в листуванні і про суми доходів.

Журналісти встановили мінімум 250 мільйонів гривень, зароблених через 3 основні фірми-прокладки. Такою фірмою виступала навіть "Кузня на Рибальському", яка тоді належала Порошенко.

Нагадаємо, раніше Дубінський дотепно відповів Луценко про корупцію на Укроборонпромі: Порошенко впорався.

Нагадаємо, раніше ми писали, що розслідуванні "Бігус-інфо" не вистачає доказової бази. Експерти засумнівалися в правдивості скандального сюжету про Укроборонпромі.

Також ми писали, що через скандал з Гладковським журналіст втратив роботу.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Бігус виявився крайнім у гучному скандалі з "Укроборонпромом".