Жоден з цивілізованих методів сьогодні не лякає наших корупціонерів – ні тюрма, ні штрафи, ні конфіскація майна. Саме тому корупція в нашій країні набрала неймовірних обертів та сягнула абсурдного рівня. Напевно, було б значно дієвіше звернутися до методів покарання більш жорстоких у підході країн? Наприклад, в Китаї з корупціонерами розмовляють зовсім інакше, за останні роки там стратили тисячі чиновників. Та чи погодяться з такими змінами українські політики? Знай.ua поцікавився у депутатів Верховної ради, чи готові вони до таких методів, і як виявилося, багато з них налякались.

Нова податкова реформа і покидьків – геть

У середньовічному Китаї разом з чиновником, який скоїв злочин, несли відповідальність і його колеги. В ті часи було вдосталь різноманітних видів покарань. Наприклад – діжка ганьби, дуже винахідливий засіб. Суть її в тому, що порушника занурювали в екскременти або гнилу рідину і саме цей метод був досить ефективним. Але були й не такі гуманні покарання, як, наприклад: колісниця, відсікання руки, розтерзання натовпом. Зараз вже забуті ті часи розправи з законопорушниками, наразі маємо часи вседозволеності та високий рівень корупції. Цікаво, які методи запропонували наші нардепи?

Народний депутат України Валерій Карпунцов порекомендував дізнатися про антикорупційні методі у тих, хто з нею бореться. Депутат вважає, що потрібно персонально притягувати до відповідальності винуватця в злочині. Він вважає, що з корупцією має боротися людина з вищою освітою, розумною практикою і відповідністю посаді моральними якостями. Та впевнений, що людина з поганими етичними нормами бере до своєї команди собі подібних людей з обділеним інтелектом.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

"У кожного злочину є виконавець і треба брати і персонально притягувати до відповідальності. Кожен орган очолює персональна особа, якщо в неї не виходить боротися, значить вона не відповідає посаді, чи то освітою, чи то знаннями, моральними якостями. Треба змінювати. А якщо ставлять покидьків, то покидьок бере або дурня або ще більшого покидька", – зазначає Валерій Карпунцов.

Народний депутат України Михайло Папієв запропонував мотивувати державних службовців чесно виконувати свою роботу а також вважає, що потрібна податкова реформа, оскільки в Україні 50% тіньової економіки. Також він рекомендує зробити лібералізацію, щоб люди були більше зацікавлені чесно працювати, ніж працювати на хабарах. Тому що зараз рівень корупції навіть більший, ніж за часів Януковича.

Депутат привів, як приклад "відкати" чиновникам на ремонті доріг, які становлять 30% від суми дорожнього будівництва. Папієв нагадав вислів, що зараз боротися з корупцією так само вигідно, як і сама корупція. А також порекомендував прислухатись до досвіду Європи та США в ведені економіки, особливо податкової системи. Майбутньому президенту депутат рекомендує відмовитися від кредитів МВФ.

"Треба зробити так, щоб корупція була нецікава для посадових осіб. І треба зробити податкову реформу, тому що при такому рівні податкового навантаження, а в Україні воно одне з найбільших в Європі, виходить 50% тіньової економіки, боротися з корупцією неможливо. Треба зробити лібералізацію, щоб людям чесно працювати стало більш вигідно, ніж працювати на "відкатах". Кажуть підприємці, що такий рівень "відкатів", що форсує сьогоднішня влада перевищує найгірші часи попереднього правління Віктора Януковича. Сьогодні є два вигідні бізнеси в Україні - займатися корупцією та боротися з корупцією. Новообраний президент України має зробити одну заяву: "Ми цих кредитів МВФ не брали і за них відповідати не збираємося"", – підкреслив Михайло Папієв.

Не брати нагороду і зробити покарання невід'ємним

Народний депутат України Валерія Заружко, перераховуючи методи боротьби з корупцією, відмовилася від жорстких прийомів.

"Підвищення відповідальності, чесності політиків і невід’ємність покарання. Середньовічні методи не застосовувала би, бо ми європейська країна і розділяємо демократичні цінності", – підкреслює Валерія Заружко.

Народний депутат України Оксана Сироїд підтримує тільки законні методи боротьби з корупцією та цитує Цицерона.

"Ті, хто йдуть до влади, не можуть створювати собі привілеїв і не брати нагороду, ні коли йдуть до влади, ні коли на ній перебувають", - коментує Оксана Сироїд

Тож, поки країна потопає у корупційних махінаціях, нардепи здебільшого відмовляються від кардинальних шляхів боротьби, сподіваючись на мирні шляхи вирішення ситуації.

Раніше Знай.ua писав, що українці влаштували бунт проти Реви: "кабан товстий, де твоя совість? Гнати поганою мітлою".

Також Знай.ua повідомляв, що журналіст обурився вимогою Порошенка: "Навіть Янукович так свого народу не боявся. Посадіть його вже в танк".

Автор: Аніта Мінко