Політична гра триває. Місце та час дебатів двох кандидатів увесь час переноситься. Не виключено, що дискусія Володимира Зеленського та Петра Порошенка пройде в двох частинах. Перед другим туром виборів Знай.юа постарався зібрати для вас найцікавішу інформацію щодо дискусії двох претендентів на пост президента України. Читайте про те, на яке число призначено попередньо дебати, де та коли вони відбудуться? Які обіцянки щодо цього дають кандидати?

Коли будуть дебати?

За час незалежності України дебати в нас у країні пройдуть удруге. Згідно з українським законодавством про вибори, встановлена законом дата їхнього проведення - остання п'ятниця перед днем другого туру виборів. У 2019 другий тур виборів президента України призначено ЦВК на 21 квітня, неділю. Таким чином, дебати мають відбутися в п'ятницю, 19 числа.

Порошенко і Зеленський
Порошенко і Зеленський

Однак штаби двох кандидатів поки продовжують «тримати інтригу». Адже час і місце їхніх дебатів весь час переноситься. Поки сторони обговорювали дату дебатів, Петро Порошенко підтвердив свій намір взяти участь у публічному обміні думками зі своїм суперником. І запропонував призначити дебати на неділю, 14 квітня.

Про те, що він готовий прийти на дискусію з опонентом, Петро Олексійович заявив у ефірі програми «Свобода слова» на ICTV. Чинний президент давав обіцянку прийти на дебати 14 та 19 квітня, щоб українці змогли усвідомлено підійти до вибору президента. Представники його суперника наполягають на проведенні дебатів 19 числа.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Нагадаємо: Володимиру Зеленському, згідно офіційних результатів виборів, свої голоси віддали 30,24% виборців. За чинного президента країни Петра Порошенка проголосували 15,95% українців.

Згідно з даними соціологічних опитувань, багато українців висловили думку побачити дебати між суперниками на пост головнокомандуючого країни перед другим туром президентських виборів 2019. 44% респондентів заявили про те, що дебати опонентів вони вважають обов'язковою ланкою перед вирішальними другим туром.

Де пройдуть дебати Порошенко та Зеленського?

Згідно з українським законодавством, займатися організацією та трансляцією дебатів повинна Національна громадська телерадіокомпанія. Але навіть у ній до цього часу не знають про те, на яке точно число вони будуть призначені.

Згідно із законом, офіційні дебати мають відбутися в студії національного мовника. Володимир Зеленський, лідер першого туру президентських виборів 2019, запропонував опонентові влаштувати дебати на стадіоні Олімпійський.

Експерти VADA (Добровільна антидопінгова асоціація) 10 квітня 2019 року прибули до столиці України. Вони запропонували суперникам прийти на НСК Олімпійський, щоб здати аналізи на прийом заборонених речовин: наркотиків та алкоголю.

Петро Порошенко здав представникам антидопінгової організації VADA аналізи. Володимир Зеленський відмовився це робити вдруге. Адже раніше суперники вже здавали аналізи. Щоправда, в різних місцях.

Володимир Зеленський здавав кров у приватній клініці Eurolab. Петро Порошенко відвідував НСК Олімпійський. Тут на нього чекали медики з клінік «Борис», «Медіком», київської міськнарколікарні та міськневідкладної допомоги.

Однак у якості зроблених аналізів засумнівався Володимир Кличко. Екс-чемпіон світу з боксу ініціював проведення повторних аналізів. За результатами перших, заборонені речовини в організмах обох кандидатів були відсутні. Але політичні експерти вважають, що потрібно не аналізи повторно здавати, а готуватися до дебатів та йти на них.

Де дивитися дебати Порошенко та Зеленського?

У Центральній виборчій комісії України заявили про те, що не мінятимуть постанову щодо проведення дебатів між кандидатами на пост президенти країни в студії Громадського телебачення.

За словами Глави Центрвиборчкому, Тетяни Сліпачук, підстави для цього відсутні. Та й відповідні звернення від кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка не надходили. Офіційні дебати кандидатів на посаду президента України повинні транслюватися телеканалом UA.

Володимир Зеленський та Петро Порошенко
Володимир Зеленський та Петро Порошенко

У ефірі «Українського радіо» також прозвучать дебати суперників. Вони пройдуть навіть у тому випадку, якщо один із претендентів на пост глави держави не з'явиться на них. У такому випадку у другого кандидата з'явиться можливість цілком і повністю заволодіти увагою виборців.

За погодженням сторін, інші канали та радіостанції також зможуть транслювати дебати. Якщо зустріч суперників буде визначена ЦВК як офіційні дебати, то аудиторія бажаючих дивитися та слухати їх у прямому ефірі зможе це зробити 19 квітня 2019 року.

При цьому кандидати на пост президента країни виступатимуть не менше години. Відведений мінімум - 60 хвилин. Швидше за все, дебати відбудуться ввечері. Попередній часовий діапазон проведення публічної зустрічі суперників - між 19 та 22 годинами.

У тому випадку, якщо Центральна виборча комісія України розцінить публічну зустріч-дискусію кандидатів, що готується ,як передвиборну агітацію, то суперники зможуть провести її в будь-який інший день за винятком дня другого туру голосування, 21 квітня.

Нагадаємо, що попередній день перед виборами, 20 квітня, - день тиші. У тому випадку, якщо дата проведення дебатів перенесеться, оплачувати всі витрати на проведення публічної дискусії повинен буде сам кандидат. Для цього він зможе використовувати кошти своїх передвиборчих фондів.

Зеленський і Порошенко
Зеленський і Порошенко

Команда Володимира Зеленського наполягає на тому, щоб дебати проходили саме на стадіоні НСК Олімпійський. Ця сторона заявляє про те, що готова до полеміки з командою чинного президента країни Петра Порошенка, які вважають, що дискусію необхідно призначити заздалегідь, на 14 число, тому що 19 квітня занадто пізно проводити дебати.

Скільки коштують дебати?

Фінансування офіційних дебатів перед другим туром президентських виборів має здійснюватися державним бюджетом. У НСК Олімпійський говорять про те, що остаточну вартість проведення дебатів кандидатів поки неможливо озвучити. Це можна буде зробити тільки після узгодження всіх аспектів майбутньої публічної полеміки кандидатів.

Володимир Зеленський та Петро Порошенко
Володимир Зеленський та Петро Порошенко

Глава правління Громадського телебачення Аласанія Зураб зазначив, що за попередніми даними, на дебати між кандидатами на посаду глави держави доведеться витратити на НСК Олімпійський близько 1 млн. доларів.

Цікаво, що напередодні другого туру виборів кандидатів і їхніх дебатів у мережі інтернет періодично з'являються відеозвернення обох сторін. Так, наприклад, чинний президент країни Петро Порошенко заявив про те, що Володимир Зеленський повинен «бути мужиком і не боятися прийти на дебати».

Щоправда, сам Володимир Зеленський публічно від участі в дебатах ніколи не відмовлявся. А лише озвучував ряд умов, серед яких місцем їх проведення називав НСК Олімпійський.

Сенсаційний переможець першого туру президентських виборів 2019 теж не забарився із відеозверненням. Лідер «95 Кварталу» звернувся до голови фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко з пропозицією виступити їй в ролі модератора дебатів.

А ще він зазначив, що дебати - це шанс об'єднати Україну та прославити її на весь світ. Він сказав, що приймає вибачення Петра Порошенка щодо того, що команда суперника звинувачувала його у зв'язках із олігархом Ігорем Коломойським. І публічно підтвердив свою участь у дебатах.

Кандидат «Зе» зазначив у своєму відеозверненні, що Юлія Володимирівна, як ніхто інший, заслужила роль незалежного арбітра в дебатах, оскільки зайняла почесне третє місце в першому турі президентських виборів.

Володимир Олександрович запропонував Юлії Володимирівні подумати протягом 24 годин та прийняти рішення щодо того, чи готова вона стати незалежним арбітром на дебатах, щоб уникнути адміністративного тиску, різноманітних провокацій та підкупу.

Що ж, поки «думаючі» українці з нетерпінням чекають остаточної офіційної заяви про те, коли ж все-таки й де пройдуть дебати, кандидати-опоненти продовжують вести віртуальну боротьбу.

Українському населенню дуже важливо почути від двох головних суперників на пост президента країни про те, якою буде їхня концепція поведінки в разі перемоги, які першочергові кроки вони зроблять.

Дебати допоможуть українцям прийняти остаточне рішення щодо того, за кого їм голосувати: нинішнього чинного президента країни Петра Порошенка чи недосвідченого політичною боротьбою Володимира Зеленського. Швидше за все, трансляція дебатів кандидатів 2019 забезпечить рекордний пік переглядів на українських телевізійних і радіоканалах.