Лідер кримськотатарського народу та нардеп від фракції діючого глави держави Петра Порошенка Мустафа Джемілєв звернувся до кандидата у президенти Володимира Зеленського напередодні другого туру виборів.

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Відповідне звернення пролунало у ефірі 5 каналу.

Джемілєв адресував Володимиру Зеленському п'ять питань з приводу окупованого Росією Криму.

Чий Крим?

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Чи вважаєте ви, як стверджує російська сторона, що Крим став частиною РФ в результаті вільного, демократичного волевиявлення жителів Криму? Або ви все-таки вважаєте її окупованою територією, яку беззастережно слід повернути до складу України?".

Крим
Крим

Про які поступки заради миру йде мова?

"Ви говорили, що докладете всіх зусиль для налагодження добросусідських відносин з РФ, для встановлення миру. Оскільки ми не нападали на РФ, не ми окупували частину її території, ми не нав'язували Росії, яким шляхом їй іти, то хотів би знати, які поступки ви маєте на увазі для того, щоб встановити так званий мир з РФ? Чи включають ці поступки, наприклад, визнання законності анексії Криму, визнання так званих республік Донецька і Луганська, нехай навіть у складі України".

Зустріч з Путіним в Криму

"Чи погодитесь ви на зустріч з Путіним, якщо він запропонує провести цю зустріч на території анексованого Криму?"

Блокада Криму

"Деякі кандидати в президенти під час першого туру виборчої кампанії говорили, що для нормалізації відносин з Росією вони знімуть блокаду з Криму. Якщо ви станете президентом, теж підете на такі кроки?"

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Кримськотатарська національна автономія

"Якою є ваша позиція щодо зміни статусу Автономної Республіки Крим на Кримську автономію - тобто, переформатування на територіально-національну автономію, яка була ліквідована радянським режимом після геноциду кримськотатарського народу?"

Джемілєв додав, що за час передвиборчої кампанії Зеленський і ряд інших кандидатів у президенти "не дали відповіді на ряд гострих для кримськотатарського народу та інших жителів Криму питань". Він попросив "лаконічно їх прокоментувати".

Нагадаємо, кандидат у президенти Володимир Зеленський заявив про те, що буде чекати на чинного президента України Петра Порошенка на НСК "Олімпійському" 19 квітня на дебати.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Петро Порошенко і Володимир Зеленський по черзі зустрілися з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Також Знай.ua писав про те, що співзасновник студії "Квартал 95" Денис Манжосов може зайняти місце Володимира Зеленського, який нині очолює "Квартал 95" та балотується в президенти України.