Переможець президентських виборів в Україні-2019 Володимир Зеленський робить ставку на діджиталізацію держави. У планах Зе!Команди - побудувати таку Україну, в якій було б не потрібно стояти в чергах і тонути в кіпі папірців. Про це в інтерв'ю популярному медиаресурсу "Громадське" розповів керівник діджитал-кампанії Зеленського Михайло Федоров.

"Мені не потрібні посади. У мене свій бізнес, є чимало компаній, з якими я працюю, діджитал-агентства. Є відповідальність – і мені треба думати, що з нею робити, як її правильно трансформувати", – заявив Федоров.

"Але я точно знаю, що те, що ми озвучили, "держава в смартфоні", – не важливо, яка у мене буде роль, – це точно буде зроблено", – додав він.

"Ми за цей час з експертами розробили концепцію розвитку цифрового держави. Починаючи від оцифровки одного проекту як тестового, закінчуючи впровадженням блокчейну для голосування, умовно. Від маленьких проектів до великих. Це чіткий документ. У нас в принципі по кожному напрямку є чіткий документ. Кожен документ – від 10 до 100 сторінок", – заявив Федоров.

На питання, які базові державні послуги повинні бути в смартфоні найближчим часом, він відповів: "Я б почав з бізнесу, наприклад, відкриття/закриття компанії в два натискання. Потім обов'язково медицина, освіта і дійти до виборчого процесу".

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Що мене сильно дратує – це отримання довідки про несудимість, про склад сім'ї – принаймні базові речі, на які не потрібно багато грошей, часу і всього іншого. Ти стоїш в черзі по 4-8 годин", – зізнався Федоров.

"Звичайно, мрія – це робота з ID-картою. Перевести всю країну на карти, прибрати папірці, які доводять, що у тебе є карта", – заявив він.

Федоров також сказав, що було витрачено десь до 200 тисяч доларів на всю кампанію за 4 місяці на ФБ, Instagram, Гугл, ютуб". Ботів не набирали, але залучили майже 600 тисяч волонтерів – вони працювали на проектах "Зе!діджитал", "Зе Book", "Зе люди".

"Я можу точно сказати, що немає стратегії акумулювати цих людей і далі з ними намагатися виграти парламентські вибори. Тепер треба разом з цими людьми розробити систему, яка дозволить новим людям увійти в державну систему і міняти все", – сказав Федоров.

"Якщо я далі буду працювати в проекті, я буду займатися саме цим. Відкрити соціальний ліфт – напевно, такою буде моя місія", – заявив він.

Знай.uа писав про те, що вчитель історії з т\с "Слуга народу", якого зіграв відомий комік Володимир Зеленський, на екранах стає президентом країни.