Політолог Юрій Романенко дав оцінку резонансному мовному закону, який розглянуть у Верховній Раді у четвер, 25 квітня.

Верховна Рада
Верховна Рада

Депутати повинні дійти компромісу серед 5 запропонованих варіантів закону.

Відповідне відеозвернення він опублікував на своєму Уoutube-каналі.

"Ключове питання поки що чинної влади, з допомогою якого вони розпалюють дискурс ненависті в суспільстві - це Закон про мову. 25 квітня у Раді будуть приймати мовний закон, який у нинішніх умовах, на мою думку, є абсолютно шкідливим. Чому? Тому що він фактично вводить контроль із боку держави у дуже делікатні сфери життя українців. Ну от наприклад, я бізнесмен, і на роботі розмовляю російською чи, приміром, англійською. Так я заробляю гроші. Але якщо хтось скаже "А чому ви не розмовляєте українською? ви порушуєте закон, - цей бізнесмен буде змушений аби іти на повідку, або втрачати свої гроші. Будь який-тиск - не важливо, з чийого боку, - породжує взаємну ненависть", - пише Романенко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Романенко відзначає, що мовне питання стало інструментом спекуляції та постійного розпалювання ворожнечі в українському суспільстві.

"Мовне питання давно стало інструментом управління народом, якого обдирають як липку під акомпанемент криків про захист української або російської мови. Несподівана перемога Володимира Зеленського змусила злодюг і пройдисвітів напружитися. І вони напружилися", - резюмував Романенко.

"Цим законом вони фактично закладуть бомбу уповільненої дії, яка буде підриватися напередодні виборів у Верховну Раду. Російськомовне населення почне реагувати, і на цьому можна буде будувати кампанію. Ви зрозумійте нарешті, - і самій Раді, і Порошенку глибоко плювати як на мову, так і на вас", - резюмував Романенко.

Нагадаємо, Дмитро Разумков, який є спікером виборчого штабу Володимира Зеленського, а в подальшому може обійняти посаду керівника АП, заявив, що єдиною державною мовою в Україні є українська.

Як повідомляв раніше Знай.ua, закон про мову може бути прийнятий ще до кінця поточного тижня.

Також Знай.ua писав про те, що згідно з даними Національного екзит-полу кандидат Володимир Зеленський здобув впевнену перемогу у другому турі виборів президента України.