Центральна виборча комісія нарешті опублікувала офіційні результати виборів президента України — переміг Володимир Зеленський. У його безпосередні повноваження входитиме міжнародна політика України. Країни-сусіди вже відреагували на вибір українців.

Стажери Українського Інституту Майбутнього проаналізували реакцію ЗМІ та еліт Білорусі, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови на обрання нового президента України.

Перша реакція Білорусі: всі хороші, дивимось шоу

Президент Білорусі Олександр Лукашенко привітав Володимира Зеленського з перемогою вже наступного ранку, 22 квітня, після другого туру, задовго до того, як ЦВК України закінчила підрахунок 100% протоколів.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

"Із задоволеннями відмічаю, що фундаментом відносин між нашими країнами традиційно слугують загартовані спільною історією братерські зв’язки білорусів та українців. Підтверджую: Білорусь завжди була і буде для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і добрим другом", - заявив Лукашенко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Варто зазначити, що раніше президент Білорусі говорив про перемогу Петра Порошенка, але вже тижнем пізніше зробив комплімент вже Зеленському, порівнюючи того з Рональдом Рейганом.

За виборчим процесом уважно спостерігали жителі Білорусі. Багато хто порівнював вибори в Україні з розважальним шоу. У декількох спортивних барах Мінська навіть організували трансляцію дебатів з НСК "Олімпійський".

Перша реакція Польщі — занепокоєння

У кінці травня Польща очікує на проведення виборів до Європарламенту, а восени – до Сейму. Тому в Польщі було багато резонансних тем і без виборів в Україні, але уряд та ЗМІ країни приділяли велику увагу подіям в Україні.

Президент Поль Анджей Дуда привітав Володимира Зеленського за декілька годин після оприлюднення результатів екзит-полів та запросив його до Польщі як новообраного президента України.

Анджей Дуда
Анджей Дуда

"Прошу прийняти мої сердечні поздоровлення з нагоди надання вам українським народом посади президента України", - заявив він.

Крім Анджея Дуди привітав Володимира Зеленського, хоч і більш стримано, політичний опонент Дуди, голова Європейської Ради Дональд Туск.

Інформаційне середовище Польщі визнало демократичність і прозорість українських виборів. Подекуди польські ЗМІ навіть дивувались тому, що Україна спромоглась провести вибори за європейськими стандартами. Проте загалом польські газети відреагували на перемогу Зеленського помітно насторожено, навіть попри високий інтерес до його персони.

Словаччина реагує стримано та шукає паралелі з Чапутовою

Словацькі ЗМІ намагаються об’єктивно оцінити результати виборів в Україні. Більшість з них вітає новообраного Президента з новою посадою та висловлюють надію на його проєвропейський вектор політики.

Крім того, Міністерство закордонних справ Словаччини привітало Україну із завершенням другого туру президентських виборів та зазначило, що сподівається на співпрацю з новим Президентом України Володимиром Зеленським. На офіційному сайті МЗС країни повідомляється:

"Словацька Республіка готова продовжувати підтримувати інтеграційні прагнення України та допомогти їй у процесах реформ у непростий для України період, з довгостроковою та послідовною підтримкою суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах".

Угорщина бачить надію на вихід з конфлікту

Після оголошення результатів другого туру Угорщина одразу ж висловила свою прихильність новобраному Президенту України. 23 квітня Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан привітав Володимира Зеленського. Він зазначив, що угорський уряд продовжуватиме працювати у напрямку подальшого розвитку угорсько-українських відносин. Орбан розраховує на співпрацю Зеленського в цьому процесі і з нетерпінням чекає зустрічі з ним.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Наступного дня, 24 квітня до привітань Орбана приєднався Президент Угорщини Янош Адер.

Янош Адер

"Угорський народ завжди активно підтримував цілі українського народу побудувати незалежну країну на основі європейських цінностей і гармонійного співіснування народів і етнічних меншин", — заявив Адер.

Він висловив сподівання, що президентство Зеленського відкриє нову главу у відносинах двох країн, а етнічні угорські та українські меншини, які живуть у цих двох країнах, "будуватимуть мости" у цих відносинах. Президент Угорщини додав, що готовий співпрацювати з новообраним президентом і тим самим сприяти поліпшенню цих зв’язків.

Румунія — впевненість та позитив

Президент Румунії Клаус Йоханніс привітав новообраного президента з перемогою наступного ж дня після проведення другого туру виборів. Йоханніс у своєму повідомленні висловив впевненість у покращенні двосторонніх відносин між Україною та Румунією.

Молдова: на тлі власних проблем кожен очікує свого

Президент Ігор Додон привітав Зеленського з перемогою і висловив сподівання на скору зустріч. Позитивне ставлення Додона до перемоги Зеленського зумовлене, в першу чергу, тим, що з Петром Порошенком у нього відносини так і не склалися – Україна співпрацювала в першу чергу з урядом Молдови, а жодної зустрічі Порошенка чи Гройсмана з Додоном за 2 роки так і не відбулося.

Нагадаємо, що Коломойський назвав утопією проведення переговорів з олігархами та порадив Зеленському розмовляти з ними індивідуально.

Як повідомляв раніше "Знай.ua", Зеленському висунули зухвалий ультиматум кримські окупанти: нехай приїжджає.

Також "Знай.ua" писав про те, що у Зеленського назвали найперший пріоритет на посаді президента: неочікуваний вибір.