Екс-президент Леонід Кравчук поділився думками на рахунок однієї з найболючіших тем для українців - окупації Донбасу та анексії Криму.

Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Про це він розповів у коментарі для видання "Главред".

"Ми не дали більше прав та свобод цим регіонам, які мають специфічний характер. Більше прав і свобод стосується політичного, економічного та культурного життя. Їм можна було надати повноваження вирішувати самостійно усі питання, окрім тих, які стосуються територіальної цілісності, суверенітету, охорони території, армії, поліції, СБУ та міжнародних питань. Тому що усе це - справи центру, а всі інші - їхні", - вважає Кравчук.

За словами першого президента, різниця між Кримом та Донбасом полягає у тому, що останній Росія не визнає своєю територією.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Донбас зараз не знаходиться у системі РФ. Частини окупованого регіону перетворилися на військові частини, території, де іде війна. Але усі війни рано чи пізно закінчуються, тому вже зараз потрібно думати, як організовувати життя на цих територіях після війни. За цей час на Донбасі усе надто змінилося. Знайомі розповідали, що зараз там не почуєш української мови, у школах підручники, книги, історія - усе російське, бачення політичної ситуації - також російське. Кожного дня російські телеканали та газети "б'ють по голові" населення".

"ЛНР"
"ЛНР"

Кравчук наголосив, що виступає категорично проти федералізації, однак якісь риси автономії після повернення до складу України регіону усе ж таки доведеться надати.

"Автономія не є всюди однаковою, вона відрізняється. Автономія у одній країні кардинально відрізняється від автономії у іншій. Які риси автономії ми можемо запропонувати цим територіям, можна обговорювати лише тоді, якщо із самого початку "червоним олівцем" буде записано: "Питання територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, недоторканності кордонів на обговорення не виноситься". Ми можемо сідати за стіл переговорів з Путіним, з будь-ким, лише тоді, коли буде зрозуміло, що такі питання узагалі не обговорюються, адже це - святі речі для України, це наша земля. А все, що стосується організації життя та влади на Донбасі, можна і потрібно обговорювати уже сьогодні", - резюмував Леонід Кравчук.

Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Нагадаємо, кримчани захочуть повернутися в Україну, після того, як рівень життя в країні стане європейським. Таке бачення в інтерв'ю "Апострофу" повідомив перший президент незалежної України Леонід Кравчук.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Леонід Кравчук розповів, що в 1954 році перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов змусив Українську РСР прийняти Крим у свій склад.

Також Знай.ua писав про те, що Леонід Кравчук розповів, як під час президентських виборів ходив по агітаційних наметах кандидатів у президенти України.