У раді безпеки ООН відмовилися задовольнити вимоги Росії щодо прийнятого в Україні закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Про відмову розглядати питання прийняли рішення на початку засідання 20 травня повідомляє "Радіо Свобода".

Путін запропонував обговорити український мовний закон у день інавгурації президента України Володимира Зеленського. Однак таку пропозицію розкритикували, оскільки вона не сприяє урегулюванню російсько-української кризи. Делатр вважає, що ця пропозиція Росії не покликана провести конструктивне обговорення, і що закон не має відношення до гуманітарної та безпекової ситуації на Донбасі. Він закликав членів Радбезу проголосувати проти проведення цієї зустрічі.

"Ми шкодуємо про те, що голова не прислухався до прохання шести делегацій відкласти це засідання. Ми закликаємо членів Ради безпеки проголосувати проти проведення цього засідання", - заявив постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатра.

Представник Франції при ООН наголосив, що питання такого штибу треба розглядати в контексті припинення вогню, виведення важкої військової техніки, повернення влади України в окуповані райони Донбасу і розпуску незаконних збройних формувань на цій території.

Варто зазначити, що ініціативу Росії підтримали 5 країн - Росія, Китай, ПАР, Домініканська республіка та Екваторіальна Гвінея, а 6 проголосували проти - США, Франція, Великобританія, Німеччина, Бельгія і Польща, 4 держави утрималися. Представник РФ Василь Небензя заявивши у свою чергу, що закон про мову нібито порушує дух Мінських домовленостей.

Раніше повідомлялося, у четвер, 25 квітня, нардепи підтримали прийняття законопроекту. За проголосували 278 членів парламенту. Після голосування депутати виконали гімн України.

Путін
Путін

Нагадаємо, черговий конфуз Путіна потрапив на відео: двері стали на шляху.

Як повідомляв Знай.ua, Зеленський відразу після інавгурації взявся за Путіна.

Також портал Знай.ua писав, що Лавров запропонував Зеленському компроміс з Донбасу.