У багатьох бувало: прокидаєшся після вечірки і не пам'ятаєш деталей того, що було вчора ввечері. Як і чому алкоголь відключає пам'ять? Це спробували з'ясувати американські вчені, а ми розповідаємо вам, до чого вони дійшли в своїх дослідженнях.

Чому люди втрачають пам'ять після алкогольного сп'яніння?

У 1960-х роках американський учений Дональд Гудвін проводив експерименти з участю алкоголіків і безхатьків. Він просто споював людей і дивився, що буде. Виявилося, що часто в стані сп'яніння його випробовувані вели себе доволі адекватно: могли підтримати розмову і навіть вирішити простий математичний приклад. Але через якийсь проміжок часу вони забували про те, що бачили і робили. Гудвін з'ясував, що алкоголь порушує роботу відділу мозку, який називається гіппокампом.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як алкоголь впливає на роботу гіпокампу?

Гіпокамп відповідає за зв'язок подій і довготривалу пам'ять. При цьому він не дуже стійкий до впливу етилового спирту. Коли ви п'єте, гіпокамп екстрено намагається "перезберегти" дані з короткочасної пам'яті в довготривалу. Але не справляється з навантаженням і забиває на цю задачу. Після того, як гіпокамп махнув рукою на "перезбереження" даних, ви втрачаєте пам'ять.

Два типи алкогольної амнезії

Перший тип — стирається тільки частина спогадів. Якісь моменти ви пам'ятаєте, а якісь-ні, тому часто не можете відновити логіку подій. Другий тип — пам'ять відключається повністю. Це трапляється при дуже сильному сп'янінні. Після нього людина не може згадати кілька годин свого життя.

В яких випадках ризик втратити пам'ять вище?

Спочатку очевидні речі. Якщо ви жінка, якщо ви п'єте на голодний шлунок і випиваєте багато за короткий проміжок часу. Ральф Хінгсон з Інституту вивчення проблем зловживання алкоголем і алкоголізму провів дослідження на цю тему і встановив, що роль також відіграє те, чи пила людина протягом попереднього місяця і як часто. Негативно на пам'ять також впливає поєднання алкоголю з курінням, або використанням психоактивних препаратів.

Нагадаємо, як заховати алкоголь під носом у оточуючих.

Раніше Знай.uа повідомляв, скільки людей "вбив" алкоголь за рік.

Знай.uа повідомляв, що в Україні різко подорожчає алкоголь.