Новий рік - свято, яке з нетерпінням чекають дорослі та діти. Його відзначають у різних країнах. У більшості прийнято наряджати ялинку, пити шампанське під бій курантів, чекати позитивних змін та висловлювати сподівання на краще в наступаючому році. Але звідки до нас прийшов Новий рік? Коли і в якому році з'явився? Хто його придумав? Які цікаві моменти та факти відомі? І взагалі: як давно його відзначають? Дізнайтеся всі подробиці святкування улюбленого свята, а також історію його походження. Це дуже цікаво.

Коли до нас прийшов Новий рік?

Традиція відзначати Новий рік йде корінням у далеке минуле. Коротко про історію найдавнішого свята не розкажеш. Його історія походження довга, але досить цікава. Факти свідчать про те, що Новий рік почали відзначати дуже давно. Щоправда, за давніх часів люди святкували його навесні, перед початком сільськогосподарських робіт.

У стародавньому світі вважалося, що новий сезон, пов'язаний із розквітом природи та початком робіт на землі, знаменує початок усього життя. Природа пахне, відроджується, значить, і святкування Нового року починалося.

У березні з давніх часів відзначали улюблен баегатьма свято і в Месопотамії. Хочете дізнатися, до якої епохи його виникнення відноситься? Це було дуже давно: ще в третьому тисячолітті до н.е. Хоча деякі історики вважають, що історія свята ще більш давня.

Новий рік
Новий рік

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

І тут початок Нового року також пов'язували з першими роботами по землеробству. А перші сигнали того, що свято на носі, - води Тигру та Євфрату, що стрімко прибувають, і дні весняного рівнодення.

Раніше люди зустрічали весну маскарадами, піснями, танцями, карнавалами та гарним настроєм цілих дванадцять днів. З початку свята всі ці дні ніхто не працював. Було прийнято гуляти, відпочивати та веселитися.

Згодом традиція святкувати Новий рік на початку березня з'явилася у древніх греків і єгиптян. Щоправда, святкували греки влітку, 22 червня, присвячуючи дари Богу виноробства Діонісу. А єгиптяни і зовсім - з липня по вересень, коли розливався Ніл. Потім традиція перейшла до римлян.

У Стародавньому Римі Новий рік присвятили богу Янусу. На честь нього і називається місяць січень. Цього бога зображували з двома обличчями: один лик дивився вперед, а інший - назад. Янус символізував початок чогось нового. Він - божество всіх починань, дверей, входів, виходів.

Ось так і зародився язичницький Новий рік. Поступово свято стали відзначати в багатьох інших країнах. У деяких із них багаті давали дари бідним. Народження Нового року прийнято символізувати символічними подарунками для незаможних. Це були фрукти, гілки зелених рослин, квіти.

Французи відзначали Новий рік у грудні, спочатку 25 числа, а з часом - 1 березня. На Русі він святкується також давно. Спочатку стародавні слов'яни відзначали його в березні. 1-го числа у старослов'янського народу було свято преподобної мучениці Євдокії (Явдохи). Сьогодні його відзначають 14 березня. У слов'ян Новий рік довгий період часу був весняним.

Новий рік
Новий рік

Потім старослов'янський народ став відзначати осінній Новий рік. Його святкували у вересні. Весняним Новий рік в Україні був до XV століття. Потім російська церква прийняла греко-візантійський церковний обряд. За рішенням Нікейського збору ввели церковний Новий рік, який належало святкувати 1 вересня. Але настає нова календарна система Григорія XIII, і діє нове правило - європейські народи відзначають Новий рік 1 січня.

Якщо вам цікаво дізнатися, як святкують Новий рік у інших країнах зараз і якого числа, тоді читайте статтю далі. Адже давня історія, безумовно, пізнавальна. Але хочеться дізнатися й сучасні традиції. У чому їх суть та сенс? Що це свято означає для жителів різних країн? Давайте зробимо коротку подорож у інші країни та дізнаємося, як у них все відбувається.

Як святкують Новий рік у інших країнах?

Дати створення свята в ряді країн різні. У Китаї залежить від місячного календаря. І відзначається не в перший день місяця. Перший молодик настає в проміжку з 17 січня по 19 лютого. Свято починається з вуличних ліхтарів - таким чином жителі країни висвітлюють собі шлях у прийдешній Новий рік.

Готується святковий стіл та подарунки. Приходити в гості прийнято з двома мандаринами. Коли гість іде, господар вручає йому два інших мандарина, які у китайців символізують фінансове благополуччя. На вулицях панує не зовсім звичайна для нас новорічна атмосфера. Тут стає традицією влаштовувати масові гуляння з театралізованими виставами та різними танцями.

А ось у Франції, як і у нас, Новий рік відзначають в ніч з 31 грудня на 1 січня. Щоправда, дарувати цукерки дітям і запасатися подарунками починають заздалегідь - ще за три тижні. Якщо ви хочете зустріти Новий рік у цій країні, тоді вам варто знати, що французи дуже люблять влаштовувати вечірки з друзями. Їм стає весело від випитого шампанського і гучних гулянь по нічному місту.

Новий рік
Новий рік

З'являються французи на вулицях і в маскарадних костюмах. Вони люблять гуляти на Єлисейських полях, пити шампанське всю ніч безперервно, посипаючи один одного конфетті. Багато хто танцюює та веселиться до ранку.

А тепер давайте дізнаємося, яка роль Нового року в Англії. Англійці починають святкувати ще о восьмій вечора. Вони, як і ми, ходять у гості або ресторани, влаштовують народні вуличні гуляння. Щоправда, в цій країні все-таки більше віддають перевагу Різдву.

Ялинка традиційно привозиться з Норвегії. З року в рік влаштовується Лондонський парад - наймасовіше новорічно-маскарадна хода. У ній беруть участь понад 10 тис. осіб. О 12 ночі у Англії прийнято роздягати дзвони, які вони заздалегідь укутували ковдрами. Під їхній дзвін та бій курантів закохані пари цілуються під гілками омели.

Ці вічнозелені чагарникоі рослини вважаються у них магічним. Поцілунок під омелою символізує любовну ідилію увесь прийдешній рік. Звучать салюти, все навколо дуже барвисто: дерева та будинки прикрашені миготливими вогниками й гірляндами.

Англійський Санта Клаус - той же Дід Мороз, тільки в іншому вбранні. Діти сідають до нього на коліна і шепочуть свої слова-побажання. Постійна святкова страва - індичка з каштанами. Люблять англійці пудинги та всілякі солодощі. О 12 годині ночі жителі Англії відкривають задні двері, щоб Старий рік пішов геть. І відкривають передні, впускаючи до своєї оселі новий.

Дід мороз
Дід мороз

У Ірані Новий рік відзначають 21 березня, в день весняного рівнодення. Це свято вони називають по-своєму - Навруз, тобто новий день. У Таїланді його відзначають з 13 по 15 квітня. У Океанії й зовсім - у середині листопада.

У іспанців такий звичай у новорічну ніч: потрібно з'їсти 12 виноградин під бій курантів, що принесе удачу в кожному місяці наступного року. А ось у Данії прийнято бити посуд під вікнами своїх друзів на знак їхньої любові та процвітання.

А коли ж до України прийшла традиція відзначати новорічне свято в січні? Які відомі факти його першої появи? Які звичаї були взимку в старовину? Як відзначали минулий і зустрічали наступаючий Новий рік?

Зміст українського Нового року

Петро I запозичив новорічну традицію інших країн відзначати Новий рік 1 січня 1700 року. Ця дата увійшла в історію. І з тих пір в Україні зустрічають Новий рік маскарадом, кумедними костюмами, святково вбраною ялинкою та феєрверками.

Раніше новорічне святкування супроводжувалося веселощами та забавами аж до Різдва. Ще тоді з'явився звичай прикрашати ялинки та сосни біля своїх будинків. Існувало повір'я, що прикраси на новорічних деревах мають могутню силою. І злі сили таким чином будуть ставати добрішими.

Першим запускав ракету в повітря цар Петро І. Так починався Новий рік. Він продовжувався іграми, забавами. А на Водохреща введено інший звичай - люди клали біля ополонок ялинові гілки, які потім переносили під дахи своїх будинків, захищаючись таким чином від негараздів та всього поганого.

Сьогодні ми відзначаємо Новий рік у ніч із 31 грудня на 1 січня. Але це зовсім не означає, що коли грудень закінчиться, то в свої права миттєво вступить Жовта Земляна Свиня. У 2019-му році господарський п'ятачок буде повновладним господарем року з 5 лютого.

Новий рік
Новий рік

Уже відгримлять новорічні салюти, закінчаться канікули, вихідні, і свинка почне будувати свої плани. Старий рік, що минає, залишить у минулому кризи та проблеми. Від прийдешньогоь люди чекають нових звершень, благополуччя та фінансових бонусів.

У нас до цих пір залишилася традиція писати бажання на аркуші паперу, підпалювати його під бій курантів, змішувати попіл із шампанським та випивати. Вважається, що в такому разі бажання обов'язково здійсниться.

Але чого ж чекати від наступаючого 2019-го року? Оскільки свиня не терпить обману, то вже на початку весни цікавий п'ятачок внесе свої корективи та зміни, чуючи удачу за кілометр. Багато закоханих зі стажем та молоді пари зміцнять свій союз потомством, адже свиня - плідна тварина.

2019 обіцяє бути яскравим, цікавим і незабутнім. Прогнозуються різні позитивні моменти на роботі та в особистому житті. Свиня, незважаючи на те, що любить повалятися в калюжі та бруду, - не любить ледарів. А ось трудівників не залишить поза своєю увагою і без підтримки.

Успіху і любові вам у Новому році! Нехай всі негаразди залишаться в минулому. Життя буде сповнене цікавими подіями та розвагами. Нехай свинка не чинить ні з ким по-свинськи. Будьте щасливі та здорові!