У канадському містечку Мус-Джо (Moose Jaw) в провінції Саскачеван в 1984 році встановили величезну статую лося на прізвисько Мак. Вона виготовлена ​​з бетону, її висота сягає 9.7 метрів, а вага становить 9 тонн. Протягом 30 років вона була найвищою статуєю лося в світі. Крім того, вона була головною визначною пам'яткою Мус-Джо, в якому проживає всього 30 тисяч чоловік.

Це змінилося в 2015 році, коли норвежці вирішили переплюнути рекорд. Неподалік від траси з Осло в Трондхейм з'явилася статуя гігантського лося. Таке місце було обрано не випадково - дорожні служби вирішили, що статуя знизить ризик аварій. Водії повинні зупинитися, щоб поглянути на блискучу статую зі сталі. Це допоможе їм відпочити від дороги і відволіктися. Лось отримав ім'я Стурельген. Його висота перевищила висоту канадської статуї на 30 сантиметрів. Завдяки цьому він відібрав звання найвищої статуї лося світу.

Над проектом працювала норвезька художниця Лінда Бакке. Вона розповіла, що навмисно зробила Стурельгена вище Мака.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Канадці терпляче мовчали цілих 4 роки. Однак приблизно тиждень назад популярні блогери Грег Мур і Джастін Рівз записали ролик, в якому назвали дії норвежців кричущим образою.

Вони заявили:

"Ми, жителі Саскачевану, добрі і доброзичливі. Ми готові віддати останню сорочку, якщо знадобиться. Але ми не потерпимо, щоб хтось зазіхав на наше національне надбання".

Блогери почали вимагати, щоб Фрейзер толма, мер Мус-Джо придумав щось, що допоможе збільшити канадську статую на 31 сантиметр і втерти носа Осло. Вони запропонували і інший варіант - прибрати з назви міста слово лось (Moose).

Толмен не став ігнорувати це. Він назвав крадіжку рекорду особистою образою, адже Мака назвали на честь двоюрідного дідуся його дружини. Мер закликав жителів Мус-Джо і всієї Канади надіслати йому свої пропозиції про те, як зробити статую вище.

В ефірі канадського телеканалу GTV мер заявив:

"Існують речі, які канадці просто не переносять. Не можна розбавляти канадське пиво водою, не можна відмовлятися від кленового сиропу до панкейк і не можна ображати Лося Мака".

Серед запропонованих варіантів були вельми цікаві - поставити лося на ковзани, надіти на нього капелюх або збільшити роги.

У Норвегії дізналися про спроби Канади повернути рекорд. Здається здаватися ніхто не збирається, і протистояння тільки почалося.

"Знай.ua" вже писав: археологи досі не можуть точно сказати, хто саме наказав звести Сфінкса

А також: підліток дав ляпаса статуї, і йому довелося вибачитися

Нагадаємо: українські археологи розповіли про незвичайну знахідку