15 лютого виповнюється 445 років одній з найстарших друкованих книг в Україні. "Апостол" був виданий у Львові відомим друкарем того часу Іваном Федоровим.

Вперше книга побачила світ Львові 1574 року. Як передає сайт 032.ua, з нагоди святкової річниці видання такої величної книги у львівському музеї Івана Георгія Пінзеля (пл. Митна, 2) організували тематичну виставку, яка діятиме до кінця березня.

Музей Пинзеля

У фондах музею зберігається один із перших примірників "Апостола", який дійшов до наших днів. Він був віднайдений в церкві Симеона Стовпника у селі Лісневичі, що на Пустомитівщини.

До музею кодекс потрапив з експедиції 1968 року. Книга містить чимало записів, що стосується історії його побутування від створення до надходження у Львівську національну галерею мистецтв ім. Б. Возницького.

На виставці у музеї Пінзеля львів’яни зможуть побачити й рукописний Апостол першої третини XVII століття, переписаний із друкованого видання 1574 року. Контекст творять богослужбові книги, об'єднані спільним походженням із церкви Симеона Стовпника, зокрема, Требник Петра Могили 1644 року та гравюри із зображенням апостолів зі стародруків XVII століття.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Оцифрована версія Апостола

А для любителів сучасної техніки на виставці також передбачене окреме місце: "Апостола" оцифрували, тож він доступний усім охочим для перегляду на планшеті.

Музей працює з вівторка по п’ятницю з 10:30 до 17:00 та в суботу - неділю з 10:00 до 17:00. Вартість вхідних квитків: 30 грн - дорослі, 9 грн - дитячі.

Нагадаємо, Таємничий резонанс Шумана: блискавка здатна зцілювати клітини живих організмів

Як повідомляв портал "Знай.uа", Трамп встановив на смартфон тільки один додаток.

"Знай.uа" писав, що компанія Vivo анонсувала новітній смартфон APEX 2019 зі скляним корпусом і практично без отворів.

Відзначення 445 річниці появи "Апостола" - першої друкованої книги України

Geplaatst door 032.ua - сайт мiста Львова op Vrijdag 15 februari 2019