8 березня відзначається всім відоме ніжне, весняне свято, наповнене сонцем і квітами. Однак мало хто знає, що спочатку це була кривава і сумна історія жінок, які протягом багатьох років безуспішно боролися за свої права і свободи. Коротко розповідаємо історію появи 8 березня.

Реальна історія походження 8 березня

Існує величезна кількість легенд, звідки пішло свято 8 березня. Ми ж розповімо справжню історію виникнення Міжнародного жіночого дня.

Чому святкують 8 березня: зародження жіночого руху

Як відомо, в різних культурах минулого жіноча стать мала нижчий статус в суспільстві в порівнянні з чоловіками. В середині 19 століття жінки, які до цього вважалися істотами нижчого сорту, стали на стежку війни за свої права і можливості.

Коротка історія 8 березня: перші вимоги жінок

Перші гучні заяви про жіночі права прозвучали в 18 столітті. У той час тільки одиниці змогли здобути освіту. Під час революції у Франції в 1789 році почали виникати радикальні ідеї.

Уже в 19 столітті жінки змогли домогтися значного розширення своїх можливостей, при цьому реальну рівноправність так і не було надано. І це не дивно, адже в вікторіанську епоху жінки вважалися всього лише «власністю» чоловіка.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Однак всупереч соціальним думкам жінки почали війну за свої права. Завдяки цьому їм було дано законне право на своїх дітей і особисте майно. За рідкісним винятком жінки отримували можливість навчатися в коледжах. Наприклад, Елізабет Блекуелл в США стала першим дипломованими лікарем. При цьому в цей же час багато жінок так і продовжували жити і працювати на фабриках в найжахливіших умовах тільки заради того, щоб не померти з голоду.

Боротьба за права жінок активно наростала. У 1903 році в Англії виник войовничий жіночий рух, який отримав назву «суфражизм». Його очолила Еммелін Панкхерст. Ці бойові жінки влаштовували мітинги і акції протесту, приковували себе до огорож і оголошували про голодування, коли їх саджали в тюрми.

суфражистки

8 березня: історія

Через п'ять років в Нью-Йорку швачки, страждаючи від жахливих умов, вийшли на вулиці, вимагаючи збільшення заробітної плати і поліпшення умов праці. Жінки продовжували бій навіть після того, як поліція розігнала їх протест. Саме тоді були створені перші жіночі профспілки.

Події повторилися через кілька років: швачки влаштували мітинг із закликом зрівняти свої права з чоловіками, збільшити оплату праці, скоротити час роботи. Їх гаслом був «Хліб з трояндами», хліб, символізував економічну незалежність, а троянди – високу якість життя. Через рік Соціалістична партія США вперше офіційно затвердила жіноче свято.

Створити Міжнародний жіночий день запропонувала Клара Цеткін. Це сталося в 1910 році під час конференції працюючих жінок в Копенгагені. Там були присутні сто жінок із сімнадцяти країн світу, які одностайно підтримали Цеткін. На території Європи свято вперше відзначили 19 березня 1911 року.

Клара Цеткин

25 березня того ж року в США сталася трагічна катастрофа, в результаті якої загинули 140 робочих, переважно жінки-іммігрантки. Профспілка провела ряд мітингів проти того, що фабрики не дотримувалися правил безпеки, через що загинули невинні люди. Наступні святкування Міжнародного жіночого дня часто служило нагадуванням про цю жахливу подію.

За часів царської Росії жінки робили спроби домогтися рівних прав. Так, 23 лютого 1917 року за старим стилем відбувся страйк швачок, які вимагали, так само як і американки, розширити права нарівні з представниками чоловічої статі.

В СРСР це свято привезла революціонерка Олександра Коллонтай. Жінка звернулася до Володимира Леніна з пропозицією затвердити Міжнародний жіночий день на офіційному рівні.

У 1977 році ООН оголосила про створення Дня ООН за права жінок і міжнародний мир.

У 1996 році ООН придумала спеціальну тему для жіночого дня: «святкування минулого, планування майбутнього». У 1997 році це були «Жінки за столом світу», потім «Жінки і права людини» в 1998 році. Вони продовжили цю тематичну традицію в наступні роки; в 2019 році – «Краще баланс, краще мир» або #BalanceforBetter.

8 марта

Однак, як це не дивно, у багатьох країнах світу жінки і сьогодні не мають елементарних прав, наприклад, навіть права за власним бажанням вибирати чоловіка. Культура і релігія теж значно ускладнюють ситуацію. Сумний факт, але жінки не отримують рівні права в порівнянні з чоловіками – нижча зарплати, менше керівних посад, більше насильства. Проте існують і поліпшення: у нас є жінки-космонавти і прем'єр-міністри, жінки можуть працювати і мати сім'ю, у жінок є реальний вибір. І так щороку світ надихає жінок і святкує їх досягнення. Однак цілком очевидно, що «жіноче питання» остаточно не вирішене.

Подаруйте квіти своїй мамі, сестрі, колегам по роботі, кращим подругам, вчительці або відправте теплі, веселі привітання – це прекрасний спосіб показати, що ви цінуєте їх.

Цікаві факти і традиції свята в різних країнах

Міжнародний жіночий день святкують у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.

Так, наприклад, в Китайській Народній Республіці жінкам надається 8-денна відпустка. А в Італії прийнято дарувати жінкам мімози і писати романтичні вірші. Походження традиції неясно, проте вважається, що вона зародилася в Римі після Другої світової.

8 марта

У Португалії та Румунії жінки збираються групами і влаштовують вечірки виключно для жінок. В Індії жіночий день також дуже важливий: проводяться вечірки, щоб показати силу дівчат і їх активну роль в суспільстві. Жителі Куби організовують пишні гуляння на честь свята, під час яких висловлюють слова любові і поваги до жінок.

А японським дівчатам для святкування відведено практично весь місяць. З головних урочистостей варто відзначити Свято ляльок, День дівчаток і Торжество цвітіння персиків. У ці дні будинки прикрашають кульками з квітів мандаринового дерева або вишні, організовують виставки дорогих ляльок, дівчинки надягають святкові кімоно, їх пригощають цукерками, а також дарують подарунки.

8 березня в Індії відзначають так зване Свято Фарб. Люди виходять на вулиці, танцюють, співають пісні, розпалюють багаття, а також обсипають один одного різнокольоровими порошками. Що стосується «жіночого дня», він відзначається жителями Індії в жовтні і триває близько 10 днів.

8 марта

Цікаво, що день жінок почали відзначати ще в Стародавньому Римі. Більш того, римляни не відставали в розмаху святкування від сучасних чоловіків – обдаровували своїх жінок, як і годиться, з розмахом – подарунки, квіти і вірші.