Приблизно через 10 років на Землю буде поставлятися енергія з космосу, вироблена незвичайними електростанціями. Вчені вже давно висунули цю ідею, і тільки зараз про неї всерйоз задумалися. Інженери з китайського міста Чунцин почали розробку прототипів.

Для ефективного вироблення енергії використовуватимуться гігантські сонячні батареї, які не залежать від змін дня і ночі, від примх погоди, і які не страждають від поглинання світла в атмосфері. Енергія поставлятиметься на нашу планету за допомогою мікрохвильового або лазерного випромінювання.

Вчені пропонують розмістити станції на геосинхронній орбіті на висоті 36000 кілометрів, щоб вони завжди були в полі зору супутників.

Перший прототип почне працювати в стратосфері. За планом кілька таких маленьких і середніх стратосферних електростанцій почнуть виробляти енергію 2021-2025 роках. Після цього буде прийнято рішення про доцільність будівництва більш габаритних і важких космічних станцій.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Якщо ідею підтримають, перша експериментальна космічна електростанція буде створена вже у 2030 році. А промислова, вага якої складе близько тисячі тонн, буде створена до 2050 року.

Основною перешкодою є масштаби проекту. Станом на сьогодні, Falcon Heavy є найбільш вантажопідйомною ракетою, яка виводить вантаж у 64 тонни на низьку навколоземну орбіту (ННО). У Китаї працюють над проектом по створенню носія, здатного доставити на орбіту 140 тонн. Перший запуск планується в 2030 році. Вчені NASA працюють над власною ракетою, з допомогою якої можна буде переміщати 130 тонн. А на більш високу геосинхронную орбіту можна буде вивести вантаж з ще меншою масою.

Вирішити цю проблему можна за допомогою доставки електростанції в космос частинами. Вчені планують зібрати конструкцію з допомогою роботів, а створювати деталі – з допомогою 3D-принтерів.

Цей незвичайний і доволі амбітний проект вимагає революції в обслуговуванні орбітальних конструкцій і технологіях збирання, а також розробки високоефективних фотоелементів та інших нових матеріалів.

Потужний мікрохвильовий або лазерний промінь, який буде постійно виходити з космосу, може мати наслідки. Тому це питання теж повинне бути вивчене.

Раніше "Знай.uа" писав: астрономи відкрили незвичайну здатність земної атмосфери

Нагадаємо: під Дніпром запрацювала унікальна сонячна електростанція

Читайте також: NASA і SpaceX відправлять у космос "літаючого дракона"