Неподалік від містечка Кітцинген, Баварія, вчені знайшли останки молодого чоловіка, який помер і був похований приблизно 6500 років тому – в епоху неоліту. Нікому не відомо, як його звали. Керівник розкопок на ім'я Скотт Такер вирішив назвати його Фредом.

Археологи вкрай рідко виявляють рештки епохи неоліту, тому подібні знахідки є справді унікальними. Фред виявився неймовірно цікавим. Дивно, але, враховуючи його вік, він дуже добре зберігся. Особливо археологів вразили його рівні білосніжні зуби. Такер зізнався, що раніше не бачив нічого подібного.

Таке вражаюче збереження кісток пояснюється тим, що Фред знаходився на території виноробного кооперативу. Виноградники відмінно розростаються на вапняних грунтах. У грунті міститься велика кількість кальцію. Подібний грунт перешкоджає розкладанню кісток і не витягає з них кальцій.

Це пояснює те, що останки віком 6500 років чудово збереглися. А фізичну цілісність скелета археологи вважають дивом. Фред знаходився на невеликій глибині – всього 30-40 сантиметрів під землею. Дивно, що за стільки років під час обробки землі його ніхто не зачепив. Археологи з'ясували, що Фред помер молодим – у віці 20-30 років. Біля нього виявили похоронні дари – кам'яниу сокиру і розсип зерен.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Нагадаємо, розкопки проводилися на території виноробного кооперативу, який і звернувся до археологів. За законами Баварії, Фред тепер належить власникам кооперативу, адже вони володіють цією землею. Закон має одну особливість – власник землі повинен оплатити частину витрат на проведення розкопок та досліджень. Найчастіше це 15 відсотків від вартості будівельних робіт.

Прес-аташе кооперативу Майке Бок розповіла, що планувалося спорудження винного преса і супутньої інфраструктури вартість 12 до 14 мільйонів євро. А це говорить про те, що останки Фреда обійдуться їм у величезну суму, яка може досягти 2 мільйонів. Варто відзначити, що за останками доведеться стежити, тому витрати будуть постійними.

Нагадаємо, група польських археологів спільно з антропологами змогла розкрити загадку страшної загибелі людини

Як повідомляв портал "Знай.uа" у річці Темза британські археологи виловили скелет людини, вік якого, імовірно, склав 500 років

"Знай.uа" писав, групі археологів з Німеччини за допомогою судових медичних експертів вдалося встановити причину смерті принца Хельмсдорфа