Вчені з університету Меріленда з'ясували, що у динозаврів був відмінний "тривимірний" слух. До такого висновку вони прийшли завдяки вивченню мозку сучасних алігаторів. Вони встановили, що мозок крокодилів формує так звану "нейронну карту" звуку, збираючи дані, які надходять з вух.

Більшість тварин мають здатність точно визначати положення мишей – за допомогою звукових імпульсів, які в різний час досягають їх вух.

Ці відмінності обчислюються і обробляються завдяки нейронним карткам. Це великі групи нейронів, які пов'язані один з одним. Своєю організацією вони нагадують тривимірну координатну сітку. Число вузлів і щільність їх розташування визначають те, наскільки швидко і добре працює слух тварин.

Поспостерігавши за крокодилами, вчені з'ясували, що дана карта розташована в тектумі, одній із найбільш древніх частин мозку. Вона досить складно влаштована у нічних птахів, які полюють на слух, а також у голубів і курей.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Завдяки цьому відкриттю дослідники почали вивчати слух крокодилів та інших найбільш близьких родичів динозаврів і птахів. Вчені використовували снодійне, щоб приспати кілька десятків рептилій. Вони вставили в їх мозок спеціальний набір електродів. Це дозволило їм стежити за активністю тектума і ланцюжків нейтронів, які з ним пов'язані.

Потім дослідники використали спеціальні навушники і почали відтворювати різні набори звуків, спостерігаючи за активністю нервових клітин мозку алігаторів. Завдяки даному дослідженню вони встановили, що в мозку рептилій присутній аналогічна нейронна карта, як у курей сов.

Нагадаємо, вчені провели божевільний експеримент з динозаврами

Як повідомляв портал Знай.ua, японські вчені спробували воскресити мамонтів, і ось що вийшло

Також Знай.ua писав про те, що дослідники відкрили новий вид ящурів, які є потомками динозаврів