У цій статті мова піде про традиції, історію та давні звичаї, які предки припорчили нам у дні спогадів покійних. Дізнайтеся, що можна й потрібно робити, а чого не можна в батьківські суботи? Якого числа церква встановлює свої поминальні правила? І коли найближча поминальна дата? І чи потрібно їздити на кладовище в батьківські суботи? Читайте про все по порядку: календар дат, історія, значення, церковна служба і молитва, акафіст, проповідь, панахида, прикмети, заупокійне богослужіння.

Церковний календар батьківських субот у православ'ї, історія, значення

Православ'я з давніх часів встановлювало свої звичаї. Якщо ви - прихильник православної віри, то просто зобов'язані знати, як найкраще поминати покійних, коли можна працювати на кладовищі та яких вікових норм дотримуватися? Цей текст допоможе вам у всьому цьому розібратися.

Батьківська субота
Батьківська субота

За Масницею, що настала в 2019 році на початку березня, напередодні Великодня слідує православний піст. І оскільки число святкування цього великого свята щороку різне, то й дати батьківських субот «плаваючі».

У 2019 році перший день особливого поминання померлих родичів та близьких людей - у березні, перед Масницею і постом, 2-го числа. Ця суботу отримала назву Мясопустна. Вона - Вселенська, передує спогаду Останнього суду. У цей день прийнято виявляти свою милість покійним християнам.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Всього Вселенських субот дві, тому всі особливі дні поминання покійних не можна вважати такими. Наступна Вселенська поминальна субота в 2019 році - 15 червня, перед святом Святої Трійці.

Перш ніж люди святкуватимуть Трійцю, в суботу, напередодні свята, в храмі прийнято читати молитви. Початок служби перед Трійцею - про відпущення гріхів, потім читають молитви про дарування вічного життя.

У цей день за традицією прийнято замовляти заупокійну службу. Трійця є одним із головних православних свят. Троїцька дата святкування також прив'язана до Великодня, оскільки відзначається на 50-й день після неї.

Наступна поминальна субота - 23 березня, під час другого тижня Великого посту. У третій тиждень - 30 березня. У четвертий (квітень) - скасовується. Це пов'язано з тим, що в 2019 році в суботу, 6-го квітня, відзначається свято Благовіщення. Зважаючи на це, ця поминальна субота у квітні місяці випадає.

Богослужбова Україна також має приватні батьківські дні. З давніх-давен у нас у країні прийнято поминати всіх загиблих у роки війни. Напередодні свята перемоги, коли звучать гарні привітання й добрі побажання, потрібно не тільки дарувати листівки, а й поминати загиблих воїнів.

У 2019 році поминальна субота у вівторок, 7 травня. Поминальний день воїнів називається Радониця. Головне для православних християн - подбати про душі воїнів, які були вбиті в бою. День поминання всіх загиблих у роки війни потрібно почати з літургії. Потім слідує подячний молебень на честь перемоги над ворогом. Наостанок - заупокійна літія.

Після молитов і церковної служби християни можуть йти на цвинтар, щоб провідати могили покійних воїнів і помолитися за них. Можна прочитати вірші або сказати загиблим слова в прозі про те, що сьогодні, завдяки їхній боротьбі, дочки та сини, рідні та близькі можуть жити. Завтра і післязавтра, крізь роки та століття ми будемо пам'ятати тих, хто боровся за мир на нашій землі.

Батьківська субота
Батьківська субота

З Радониці церква дозволяє загальноцерковно поминати покійних. Але, крім цієї дати, є ще одна, що дозволяє поминання православних воїнів. 9 травня - єдина неперехідна дата серед усіх поминальних. У цей день також прийнято поминати покійних воїнів.

Червень, липень, серпень - дати поминання відсутні. Але якщо ви захочете прибрати на кладовищі в липні або будь-якому іншому літньому місяці, ви можете це зробити. Головне - дотримуватися при відвідуванні могил певних правил, про які піде мова нижче.

Наступний поминальний день відзначається восени (вересень). Ще Катерина II видала указ - ввела поминальну дату православних воїнів під час російсько-турецької війни (1768-1774 рр.) І нині 11 вересня відзначається день пам'яті за Віру, Царя та Батьківщину на поле брані убієнних, встановлений ще в ті далекі часи. Сьогодні навіть у школі про це не згадують, тому не всі знайомі з поминальною датою.

У жовтні батьківських субот немає. 14 жовтня, на Покрову, в храмі служиться покровська літургія. Перед Покровом дозволяється помолитися вдома самому. Можна також подавати записку в церкві за упокій покійного. Священик помолиться про померлого і згадає його на Проскомидії.

Наступна поминальна субота в листопаді. Вона називається Дмитріївська і відзначається 2 листопада. Названа так на честь великомученика Димитрія Солунського і передує дню його пам'яті - 8 листопада. У січні, лютому, грудні такі дні відсутні.

Після того, як ви дізналися, які бувають батьківські суботи, ми розповімо про те, як молитися за померлих. Дізнайтеся церковні й народні традиції днів особливого поминання загиблих і померлих.

Церковна служба, молитва за упокій душі, приношення в храм

Церква закликає нас молитися про покійних, про тих, хто загинув колись давно на війні та тих, хто гине зараз на сході країни. З давніх-давен існують старовинні поминальні народні традиції, про які ми вам зараз розкажемо.

Батьківська субота
Батьківська субота

Люди ходили на кладовище до родичів перед такими великими церковними святами, як Масляна, Трійця, Покрова Пресвятої Богородиці та день пам'яті Димитрія Солунського. Саме Дмитрівська субота відзначається найбільше.

Є молитви за спочилих батьків, покійних дітей, для вдови та вдівця, про померлого християнина. Разом із тим, коли ви приходите на службу в поминальні дні, є традиція приносити їжу на «канун».

До церкви можна нести різноманітні продукти. Найчастіше це хліб, печиво, булочки, цукерки, яблука, вино «Кагор». Таким чином поминають покійних. Принесене до храму віруючі кладуть на спеціальний заупокійний столик.

Продукти йдуть малозабезпеченим парафіянам і на потреби приходу. Таке приношення - це можливість полегшити тягар нужденних людей, які служать у цей день у Домі Божому, і одночасно - поминання покійних. Приносячи їжу на «канун» до храму, ми згодом слухаємо молитви, ставимо свічки за упокій і поминаємо померлих.

У п'ятницю ввечері, напередодні батьківської суботи, православна церква служить велику панахиду «парастас». А ранок суботи починається sз заупокійної Божественної літургії, після якої слідує загальна панахида. Записки за упокій близьких та родичів подаються на парастас або заупокійну службу.

Коли їздити на кладовище? Народні поминальні прикмети

Церковні служителі говорять про те, що покійним куди важливіше наша молитва, ніж відвідування їх могили на кладовищі. Тобто головне - відстояти службу в храмі в батьківську суботу.

Церква говорить про те, що православним варто перейнятися вірою до Бога і вникнути в богослужіння, вслухатися в текст і слова пісні в храмі. Звернути своє бачення життя, серце та помисли для одного Господа Бога.

У батьківську суботу не варто сидіти вдома. Краще відправитися до храму, щоб випросити милосердя та прощення гріхів для покійних близьких. А потім можна піти й на кладовище.

Існують наступні поминальні прикмети:

• Приходити на кладовищі потрібно обов'язково тверезим.

• Перебуваючи поруч із могилою покійного, не можна обговорювати якісь особисті проблеми, говорити з людьми про дітей, сім'ю або життя взагалі.

• Заборонено виносити що-небудь із собою з кладовища. У жодному разі не можна брати квітку, гілку дерева або що-небудь інше. Таким чином, кажуть у народі, ви візьмете на себе негативну цвинтарну енергію.

• Не можна користуватися мобільними телефонами, голосно розмовляти, жартувати і сміятися, лаятися.

• Недоречно рахувати гроші або просто діставати їх із кишені.

• Вийшовши з цвинтаря, неодмінно варто помити руки та обполоснути обличчя водою.

Найкраще ходити на цвинтар у батьківські дні після служби в храмі. Але варто запам'ятати й ті дні, коли відвідувати могили рідних покійних не варто. Не можна цього робити в різдвяний день.

Батьківська субота
Батьківська субота

Незважаючи на те, що поминання покійних - важлива традиція, у православ'ї вважається, що життя триває й після смерті. Різдво - це свято, присвячене земному життю Господа Ісуса Христа та Богородиці. З різдвяним днем пов'язують виключно радість. Ось чому відвідування кладовища з Різдвом не пов'язують.

Те ж стосується Благовіщення, Пасхи та Трійці. У православ'ї вважається, що в такі святкові дні померлі душі відправляються до храму, де разом із живими радіють великим християнським святам.

Із давніх-давен вважається, що ходити на цвинтар треба тільки в першій половині дня. Саме тоді покійні чекають на родичів та близьких. А після обіду вони відпочивають. Не відвідують могили в день народження покійного та у день його ангела.

Прибирати на кладовищі також найкраще з ранку в ті дні, коли немає великих церковних свят. У батьківські суботи можна приводити могили до ладу, але тільки після відвідин храму. Субота перед вербною неділею - останній день перед Великоднем, коли можна прибирати на кладовищі в передпасхальні дні.

Смерть людини - велика втрата для близьких. Найголовніше, що потрібно покійним - це наші молитви, які вони обов'язково почують. Дотримуватися давніх поминальних прикмет означає виявляти повагу до померлих.

Плоди покаяння живих, благання про прощення гріхів покійних родичів будуть почуті. Для наших серцевих молитов абсолютно не важливо, який зараз місяць: жовтень, листопад, грудень... Найголовніше - гаряче молитися. Таке благання схиляє Бога на милість до покійного.