Вербну неділю в поточному році відзначають 21 квітня, а Великдень, як відомо, випав на 28 квітня. У цей день прийнято освячувати в церкві вербові гілочки з молодими пагонами. Після Вербної неділі, у відповідності з традиціями, починається Страсний тиждень, який триватиме до настання Великодня.

Освячена в церкві верба вважається особливою. Традиції свідчать, що гілочки верби потрібно принести з церкви і розкласти в будинку – прикрасити ними ікони і покласти в кожній кімнаті. Розкладену в будинку освячену вербу необхідно зберігати протягом усього року, оскільки вона вважається оберегом від хвороб, пожеж, повіней і інших неприємностей. Крім цього, згідно з переказами, гілочки верби допоможуть зберегти в оселі щастя, любов і благополуччя.

Вербна неділя

Ту саму вербу, яка знаходиться в будинку з минулого року, прийнято спалювати, оскільки вважається, що протягом року вона вбирала в себе всю негативну енергію в будинку. Крім того, з давніх пір вважалося, що якщо родичів, дітей та інших членів сім'ї злегка відшмагати священної вербою, при цьому бажаючи здоров'я і благополуччя, то всі хвороби і неприємності підуть геть.

В це свято всю домашню роботу потрібно відкласти в сторону - не можна прибирати і працювати. Зокрема, згідно зі звичаєм, у Вербну неділю заборонено займатися шиттям, пранням, вишиванням і будь-якою іншою фізичною працею.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Вербна неділя

Крім цього, у свято не слід сваритися і лихословити, а також треба утриматися від гучних святкувань та бенкетів.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що ми зібрали для вас безліч порад про те, як правильно пофарбувати яйця до Великодня, а також розповіли, навіщо це робити, коли і скільки.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у Вербну неділю існує велика кількість звичаїв і традицій. Ми розповіли про всі забобони, обряди, повір'я, змови і ворожіння у цей великий празник.

Також "Знай.uа" писав, що ми вирішили крім всього головного, написати для вас самі красиві привітання з Вербною неділею в прозі.