Уже зовсім скоро православні віруючі відзначатимуть велике свято Пасхи 2019. А перед цим християни східного обряду традиційно відзначають Чистий четвер. У цей день починаються перші приготування до Господнього Воскресіння. Про традиції, історію, заборони і обряди цього свята – читайте в матеріалі.

Чистий четвер 2019: якого числа святкується

Фіксованої дати Чистого четверга немає. Свято відзначають на четвертий день Страсного тижня.

У 2019 Христове воскресіння відзначатимуть 28 квітня, значить, Чистий четвер випадає на 25 квітня.

Чистий четвер 2019: історія свята

Згідно з легендою, саме в четвер Христос зібрав всіх апостолів на Таємну вечерю. У своїх навчаннях Ісус постійно твердив, що необхідно любити ближнього свого і вести смиренний образ життя. Тому в той вечір Ісус омивав ноги своїх учнів і ділив з ними трапезу.

За легендою, на тій зустрічі Христос заявив, що незабаром хтось із його учнів зрадить його. І дійсно, Спаситель передбачав гріх Іуди, але не став називати його ім'я. На жаль, так і сталося. В ніч з четверга на п'ятницю Юда продав Ісуса за 30 срібних монет.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Віруючі люди дуже шанують цей день і вважають, що в Чистий четвер відбувається оновлення природи людини, а також всепрощення гріхів.

Чистый четверг 2019

Чистий четвер 2019: головні традиції

Вважається, що в Чистий четвер потрібно здійснювати звичай очищення водою. Зокрема, слід купатися до сходу сонця. Для цього підійде не тільки домашня ванна, а й, річка, озеро або лазня. При цьому вмивати обличчя прийнято з срібного посуду. Підійде навіть ложка. Просто зачерпніть воду і полийте на обличчя.

Традиційно, як і на більшість православних свят, в Чистий четвер прийнято йти в храм на урочисту літургію. Також в цей день потрібно почати приготування до Великодня 2019 – пекти паски та фарбувати яйця, прати і прасувати святковий одяг, який ви плануєте надіти на божественну літургію в неділю.

Чистый четверг 2019

Не забудьте ретельно прибрати свій будинок. Вважається, що разом зі сміттям в цей день йдуть всі гріхи і негативна енергія. Існує повір'я, що на Великий четвер потрібно перерахувати всі свої гроші. І що важливо, не один, а три рази – рано вранці, вдень і після заходу сонця. Люди вірять, що такий ритуал приманює багатства.

Ну і звичайно, в Чистий четвер потрібно піч паски і фарбувати яйця. Багато хто вважає, що цим потрібно займатися в суботу, перед Великоднем. Однак, за традицією, вранці в четвер необхідно поставити тісто, а ввечері починати готувати паски. Цікаво, що від якості випічки залежало, який буде рік. Якщо паска виходила пишним – чекати щастя і благополуччя. Якщо ж черства – до хвороб і бідності.

Чистий четвер 2019: головні обряди

Люди вірять, що зняти з себе порчу можна за допомогою особливого ритуалу: до заходу сонця в четвер слід умитися з джерела і сказати такі слова – «змиваю те, що на мене напустили, то, ніж душа і тіло томиться, все Чистим Четвергом знімається» .

Якщо незабаром має бути весілля, то під час домашнього прибирання потрібно сказати: «як світлий і червоний Чистий Четвер, так і я, для всіх буду прекрасною». А щоб майбутня пара не сварилася, візьміть шматок хліба, посипте на нього сіль і скажіть: «солю, солю, посипаю, щастя і спокій в будинок повертаю».

Чистый четверг 2019

Чистий четвер 2019: як не відігнати удачу

25 квітня треба позбутися всіх непотрібних речей, бруду і сміття. Пам'ятайте, що Страсний тиждень – час строгих заборон.

Вважається, що в Чистий четвер категорично заборонено давати в борг що-небудь, а також виносити з дому цінні речі і здійснювати дорогі покупки. Якщо, наприклад, сусідка попросить у вас солі, просто необхідно знайти причину для відмови. В іншому випадку, ви віддасте разом з сіллю свою удачу і щастя.

В це православне свято слід робити все неспішно і поступово. Так, наприклад, не можна братися за приготування пасок, якщо в будинку брудно. Тому ретельно розплануйте свій день – спочатку прибирання і прання, а тільки потім приготування. Також потрібно не забути подбати і про себе – не тільки прийняти душ або ванну, але і привести в порядок свої думки.

Якщо ви не встигли закінчити роботу по дому в четвер, то пам'ятайте, що продовжувати її в п'ятницю категорично заборонено. Як і в інші дні Великого тижня, не можна займатися ворожінням, влаштовуватися вечірки і гуляння.

У народі вірять, що в четвер душі померлих праведників приходять на землю, щоб провести «Мертвецький Великдень». Тому не дивуйтеся, якщо побачите лики померлих святих, священиків або прихожан.

Чистый четверг 2019

Чистий четвер: народні питання

Ми зібрали найголовніші питання, які задають віруючі люди з приводу того, що можна, а що не можна робити в Чистий четвер.

У скільки потрібно купатися і мити голову? Немає чіткого часу купання. Однак згідно з давнім віруванням, купатися потрібно до світанку. За допомогою цього обряду очищається не тільки тіло людини, але і його душа.

Коли потрібно прибирати? Час прибирання будинку – перша половина дня. Але якщо ви не встигаєте, нічого страшного. Головне пам'ятайте, що прибирати категорично заборонено після заходу сонця.

Чи можна стригти волосся? За віруваннями наших предків, в Чистий четвер що рекомендується – так це вперше постригти маленьких дітей. Це день вважається найвдалішим днем ​​в році для стрижки. Тому якщо ви давно хотіли змінити зачіску, то це найвдаліший час стригтися.

Чи можна віддавати борги? Віддавати борг, як і брати небажано в цей день.

Чи можна садити картоплю чи іншу розсаду? Релігійного відповіді на це питання немає. Однак незважаючи на те, що час для цих цілей вже досить пізній, врожаї виходять дуже хороші. До того ж садять в городі і насіння ріпи, редьки, буряка, моркви, бобових. Картоплю садять по погоді.

Що можна їсти? Їмо тільки рослинну їжу без термічної обробки, без будь-яких добавок.

Чи дозволяється шити і вишивати? Це можна робити до заходу сонця.

Чистый четверг 2019

Страсний тиждень: назва та значення кожного дня

Кожен день на Страсному тижні називається Великим. У православних церквах проводять літургії, які здавна вважають найважливішими за весь рік. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Понеділок

У перший день згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосип був проданий своїми братами в рабство.

В цей день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння.

Вівторок

У другий день тижня розповідається про те, як Ісус розмовляв з людьми в храмі Єрусалиму і про притчах Спасителя, а саме – про талант, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Середа

На третій день згадують історію про те, як Іуда Іскаріот вирішив продати Ісуса Христа за 30 срібних монет.

У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Четвер

Біблійний епізод – Таємна вечеря. Увечері четвертого дня починають одну з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій).

У четвер починаються приготування до Великої Великодня – печуть паски, фарбують яйця, прибирають будинок, перуть. Ще цей день називають Чистий четвер. За легендою, щоб змити з себе всі гріхи і погану енергію, потрібно купуватися до сходу сонця.

П'ятниця

П'ятий день Страсного тижня вважається самим траурним, адже саме в п'ятницю розіп'яли Христа. У церкві відбувається ритуал винесення плащаниці, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Субота

Під час урочистої літургії розповідається про те, як хоронили Ісуса, про його перебування у гробі. В цей час священики переодягають святкове біле вбрання. Святять паски, фарбовані яйця і паски.

Центральна служба усього тижня починається саме в суботу ввечері. А в Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Всі віруючі зустрічають Великдень.