Велика середа – третій день Страсного тижня, який служить підготовкою до одного з найважливіших свят у році – Великодня. Всі ми пам'ятаємо про те, що є Чистий четвер, Страсна п'ятниця і Вербна неділю, але не кожен знає, що всі дні Страсного тижня – це окремі свята, які називаються Великими.

І сьогодні ми розповімо вам найцікавіше про Велику середу – її традиції і головні заборони свята.

Велика середа: традиції свята

В цей день християни повинні згадувати рішення Іуди зрадити свого вчителя Ісуса Христа. Також згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

Велика середа
Велика середа

Люди намагаються в цей день читати Євангеліє і більше молитися, згадуючи про Бога. З ранку і ввечері в усіх храмах буде спеціальне богослужіння, яке рекомендується відвідати.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Звичайно, потрібно молитися і просити благословення собі і своїм близьким, просити прощення за все, що ви могли зробити поганого. Вважається, що у Страсний тиждень Бог вас простить і допоможе.

У Велику середу прийнято виносити з хати сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Саме в цей день слід сповідатися.

Давайте тепер дізнаємося трохи про прикмети і заборони свята.

Велика середа: чого не можна робити

В цей день вже не можна займатися шиттям, в'язанням і нічим подібним. Хоча робота по дому поки ще дозволена. Саме тому люди у Велику середу намагаються закінчити всі справи, пов'язані з приготуванням до Великодня.

Велика середа
Велика середа

Також, прийнято купувати всі необхідні продукти для приготування страв до Великодня. Але, щоб починати готувати щось краще почекати Чистого четверга.

Так само треба привести в порядок всі штори і килими. Їх потрібно вимити, висушити і повернути на місце, щоб зустрічати свято у повній чистоті.

Крім цього був цікавий обряд, завдяки якому можна було отримати міцне здоров'я. Для цього потрібно було набрати в кухоль води з колодязя, або річки, тричі перехреститися, накрити її новим, або чистим рушником і залишити до вечора. А вже після 12 години ночі, треба було також перехреститися і обмитися цією водою, залишивши трохи в чаші. Після цього не можна було витиратися, а одяг надіти на мокре тіло. Залишок води виливали на кущ або дерево. Вважається, що після цього тіло перероджується.