У другу неділю травня українці разом з усім світом святкують День матері 2019. У цей час прийнято вітати всіх мам і дякувати їм за все, що вони для роблять. Що подарувати найріднішої людини і як провести свято – читайте в нашому матеріалі.

Мама – це головна людина в житті кожного. Так що не забудьте відвідати своїх матерів, привітати з цим святом і подарувати дарунок. Адже кожен з нас завжди залишається дитиною для наших мам, якими б дорослими ми не були.

День матері 2019: якого числа?

Це свято в Україні, як і в багатьох інших країнах, прийнято відзначати у другу неділю травня. У 2019 День матері випадає на 12 травня.

День матери

Історія появи Дня матері

Швидше за все, свято прийшло до нас ще з античних часів, коли люди влаштовували свято весни в честь богині Реї, матері бога Зевса. А вже з 1600 року в Англії виникла традиція проводити так звану Материнську неділю.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

День матері в Україні

На території Західної України День матерів стали відзначати ще в 1928 року. Ініціатором виступив Союз українок. Однак після приходу Радянської влади свято було скасовано. Натомість запровадили Міжнародний жіночий день.

Уже за часів незалежної України на законодавчому рівні було встановлено свято всіх матерів.

День матери

День матері: головні традиції

На свято прийнято вітати всіх матерів і вагітних. Всі намагаються зробити сюрприз для своїх мам. Хоча б символічні подарунки, наприклад, квіти або цукерки. Але головне – це увага. А ось які традиції існує в інших країнах, розповімо далі.

Наприклад, італійці вітають не тільки своїх матерів, а й усіх вагітних – дарують їм особливу випічку. А в Британії чоловіки печуть кекси і купують святковий шоколад для своїх мам.

У Сполучених Штатах прийнято носити на своєму одязі квітку гвоздики. Більш того, колір гвоздики має дуже важливе значення: різнобарвна – мати людини жива і здорова, а от білу квітку чіпляють на згадку про померлих.

В Японії в 1931 році намагалися створити власне свято матерів і зв'язати його з Днем народження імператриці. Однак довго це святкування не проіснувало. Сьогодні вони, як і весь світ, відзначають день матері у другу неділю травня.

Мексиканці в цей день під час католицьких служби співають особливу святкову пісню – "Las mañanitas". А після цього влаштовують обіди, присвячені всім матерям. А ось австрійці пішли далі – у всіх кафе і ресторанах пропонується особливе меню для мам.

День матери

День матері: який подарунок подарувати?

Класичний подарунок для всіх жінок – букет. При цьому не обов'язково купувати багато квітів, можна і самостійно назбирати невеличкий букетик польових або домашніх квіточок. А ось якщо ваша мама любить доглядати за кімнатними рослинами, тоді ідеальним подарунком стане квітка в горщику.

А що може бути краще, ніж подарунок, зроблений своїми руками. Особливо це має значення, коли це подарунок від дитини. Так, приклад, можна виготовити букет з цукерок або ж з кольорового паперу, листівку або шкатулку. Повірте, такий подарунок надовго залишиться в пам'яті вашої мами.

Ніхто не відміняв такі прості і водночас приємні презенти, як листівки. В інтернеті можна знайти величезну кількість ідей для виготовлення листівки своїми руками. Такий презент від маленького сина чи доньки обійдеться зовсім недорого і буде нагадувати жінці багато років про кохання дитини.

Якщо говорити про одяг, то можна подарувати невеликий, але потрібний аксесуар. Наприклад, шарф, рукавички, банний халат або піжаму, плед або домашні тапочки.

Кожна жінка любить бути красивою, тому зупинити свій вибір можна на косметиці або духах. Купіть своїй мамі корисний косметичний засіб. Будь це бюджетний зволожуючий крем або блиск для губ, який став популярною новинкою – це ніколи не стане зайвим в жіночій сумочці. Такий подарунок ідеально підійде як дорослій, так і молодій мамі.

А ось жінці-інтелектуалу можна купити книгу або електронну читалку. Якщо мама любить готувати, їй обов'язково сподобається книга з кулінарними рецептами.

Також зверніть увагу на подарунки, що дарують емоції. Наприклад, це може бути квиток в кіно, театр або на концерт, сертифікат в СПА, прогулянка на конях, екскурсія, поїздка за кордон або навіть стрибок з парашутом.

Зайнятим мамам завжди не вистачає часу вибрати для себе потрібний гаджет. Так зробіть їй подарунок на День матері. Якщо вона давно мріяла про новий фен або плойку, навушниках або фітнес браслет, чому б не порадувати маму саме в цей день. Запитайте, чого їй сьогодні не вистачає і на що їй завжди шкода відкласти гроші, і зробіть їй приємне. Ви відразу ж побачите, яка вона буде щаслива.

День матери

Новий посуд або аксесуар для кухні. Здається, занадто банальна і проста річ, однак якщо ваша мама затята господиня – це подарунок номер один в її листі побажань. Якщо мати використовує старий блендер або потерті чашки, чому б в День матерів не оновити кухонний "гардероб"?

Кошик з продуктами. Такий варіант ідеально підійде для тих, хто любить практичні подарунки. Порадуйте свою маму її улюбленими делікатесами – ікрою, ковбасою, сиром, червоною рибою, морепродуктами, хорошим чаєм або кавою. А краще, приготувати з цих продуктів святковий сніданок або вечерю.

А ось ще один незвичайний подарунок – влаштувати фотосесію своїй мамі. Найміть фотографа і зробіть чудові сімейні знімки, гарантуємо, ваша мама неодмінно буде в захваті.

Відпочинок. Щоб не відзначати День матері вдома, запросіть свою маму в ресторан або на пікнік, проведіть всією сім'єю час в теплий весняний вихідний. Тим більше, що в Україні є величезна кількість місць, куди можна сходити за невеликі гроші. Зробіть гарні фото, поїжте смачної їжі і проведіть час разом – ваша мати буде неймовірно щаслива!

День матері 2019: як вибрати подарунок

  1. Найголовніше правило – подарунок не повинен бути формальним. Презент для матері повинен підкреслювати ваше ставлення. Тому вибирайте дійсно щось потрібне.
  2. Альтернативою давно заїждженим подарункам, типу квітів і цукерок, може стати презент, зроблений своїми руками і який нагадує про ваші з мамою відносини. Так, наприклад, це може бути фотоальбом зі спільними фотографіями, фото-панно або книга-спогад написана вами.
  3. При покупці подарунка варто пам'ятати про вік своєї мами. Якщо жінка досить молода, то можна вибирати яскраві і нестандартні презенти. А ось якщо мама вже в похилому віці, то кращі зупинитися на чомусь більш консервативному.
  4. Не забудьте хоча б простенько упакувати подарунок. Доповніть сюрприз листівкою і букетом квітів.
  5. Такі подарунки можна дарувати не тільки своїй мамі, але і свекрухи, бабусі, вчителю, дружині, невістці, подрузі. Пам'ятайте, що вітати потрібно не тільки своїх матерів, а й взагалі тих жінок, які є мамами. І пам'ятайте: не важливо скільки грошей ви витратили на презент, головне – увага і турбота про рідну людину.