Чому варто ділити ресторанні порції навпіл, навіщо класти вилку на стіл після кожного шматочка і як перестати накидатися на улюблені десерти, і фастфуд.

Наш мозок - найбільший егоїст в світі. Він ледачий, боїться дискомфорту і думає тільки про себе. Саме його примхи змушують нас проводити вечори, лежачи на дивані за переглядом серіалів, наминаючи кекси і морозиво. На щастя для нас, мозок легко обдурити.

1. Користуйтеся маленької посудом

Однакова порція їжі в тарілках різних розмірів сприймається мозком по-різному. Невелика посуд створює ілюзію достатку, і мозок з радістю приймає обман, а ви легко поглинаєте їжу, наїдаючись. Ваш шлунок не відчує різниці, так що звикайте користуватися маленькими тарілками.

2. Покладіть вилку на стіл

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Потрібно усвідомлювати що ми їмо, де і скільки. Ми розучилися є в тиші, один на один з їжею. А наш мозок розучився вчасно говорити «стоп». Візьміть за правило їсти повільно, невеликими шматочками. Покладіть порцію їжі в рот, відкладіть вилку і повільно пережовувати. Спробуйте відчути запах і смак їжі, її текстуру. Після того як прожувати їжу, не варто тягнутися за виделкою. Зачекайте пару секунд, щоб сигнал від шлунка надійшов в мозок. Таким чином, ви не тільки зробите прийом їжі більш усвідомленим, а й уникнете переїдання.

3. Не відволікайтеся

Важливе правило, про який всі забули: не їжте перед комп'ютером або телевізором. Коли ви відволікаєтеся від їжі, процес стає несвідомим, і мозок не контролює почуття ситості. Крім того, в тихій обстановці насолоджуватися їжею приємніше, ніж в галасливій.

4. Складіть план перекусів

Перекус не менш важливий прийом їжі, ніж сніданок. Зазвичай ми робимо це на ходу або поки чимось зайняті. Єдине, до чого призведе така звичка, - зайву вагу. Складіть план прийому їжі і включіть в нього перекус. Як тільки ви відчуєте голод, скажіть собі: «Я обов'язково співаємо, але тільки в строго відведений час».

5. Пийте більше води

Оскільки ми звикли обходитися без води, організм навчився добувати її з їжі. Як виявилося, найчастіше ми плутаємо почуття голоду зі спрагою. Наступного разу, відчувши легкий голод, випийте склянку води. Якщо бажання поїсти не зникло, значить вам дійсно треба потрапезувати.

6. Загорніть їжу з собою

Заведіть собі звичку ділити порцію в кафе або ресторані і забирати половину з собою. Тільки робіть це до того, як почнете є, інакше не зупинитеся. Попросіть офіціанта принести контейнер і відразу відкладіть в нього половину порції. Так, організм з'їсть потрібну Емму порцію і вас не замучить совість, якщо порція була завелика.

7. Іноді можна схитрувати

Обмежувати себе в солоденьке або поганий їжі-справжні тортури. Тим більше що під час дієти ваш організм і так відчуває сильний стрес. Дозвольте собі трохи солодкого, але тільки робіть це не вдома. Якщо вам захотілося морозива, сходіть в найближче кафе і замовте пару кульок. Так ваш мозок не буде асоціювати їжу з будинком. І не факт, що солодке змусить вас вийти з дому.

8. Ставте реальні цілі

Скинути 30 кг за три місяці ніяк вийде - якщо ще дорого здоров'я. Чи не оцінюйте успіх розмірами одягу. Краще поставте собі за мету позбутися від шкідливих звичок, почати правильно харчуватися і піклуватися про свій організм. Це довгий і тернистий шлях. Масштабні цілі можуть змусити зійти з нього. Краще рухатися крихітними кроками, а коли обернеться назад, здивуєтеся від того, як багато ви досягли.

Раніше "Знай.ua" розповідав про те, що цукор досить заслужено отримав назву "біла смерть". Ну, або "солодка смерть", тут вже хто як звик. Він і справді вважається одним з найбільш шкідливих речовин. Як тільки його рівень в крові стає надто високим, це моментально викликає перелік проблем зі здоров'ям: діабет, серцево-судинні захворювання, порушення роботи нирок і навіть інсульт. Незалежно від того, ви вболіваєте діабетом чи ні, споживання цукру потрібно контролювати завжди. Організм нерідко посилає сигнали, якщо є якісь порушення.