Вулична їжа – ціла фуд-культура, а ще це легкий і швидкий спосіб втамувати голод та гарно провести час з друзями на природі. Серед найпопулярніших страв звісно є шаурма. На що звернути увагу, щоб купити безпечний продукт?

Про це розповіли журналіст проекту "Таємний агент" (Новий канал) Таня Сорокоус і шеф-кухар Сергій Шелестов.

шаурма

"У студентські роки вулична їжа для мене, як і для багатьох, була мало не ресторанною, – розповідає Таня, – Ми її любили! Шаурма, хот-дог, пиріжок на перервах" Та якось після такого хот-дога вже ввечері я відчула щось недобре... Пропустимо подробиці, як це проявлялося... День закінчився швидкою, крапельницею і діагнозом "отруєння". Я не відмовилася від вуличної їжі після цього, ні. Просто навчилася її вибирати", - говорить Таня.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Крім того, дівчина радить завжди носити з собою набір "шик-блиск": вологі серветки, сухі, антисептик. Це може вам знадобитися.

Отже, на що варто звертати увагу, коли вам готують шаурму на вулиці?

Дивіться на соус

За правилами, соус має зберігатися в холодильнику при температурі від нуля до трьох градусів. Тому коли він стоїть на сонці, краще проходите далі. Скільки соус простояв на вітрині, можна визначити навіть візуально. Якщо він по краях пожовтів, тозвісно ж назвати такий продукт свіжим не можна.

Дивіться на м'ясо

Температура обсмажування м'яса теж регламентована – вона має бути 110 градусів на краях. Часто на точках продажу вона виявляється меншою вдвічі. А це навіть не температура пастеризації, м'ясо остигає, немає процесу стерилізації – таким продуктом дуже легко отруїтися. Оцінити м'ясо теж можна візуально: на ньому не повинно бути непрожарених шматків. У соку, який буде капати на інші шматки, можуть міститися бактерії – і вони потраплять просто в шаурму.

Дивіться на лаваш

Поцікавтесь у продавців, як часто вони миють гриль. Їжа, що на ньому залишилася і пригоріла, це зовсім не активоване вугілля, яке можна їсти, а... канцероген. Вам здається, що на лаваші красиві чорні смужки?

Сліди сажі, які лишають на вашому лаваші можуть викликати проблеми з травленням чи навіть отруєння. Тому краще, якщо сліди світлі.

Нагадаємо, веганам порадили кілька оригінальних рецептів шашликів, від яких не відмовляться навіть м'ясоїди.

Як повідомляв портал Знай.ua, кулінари показали найкращі варіанти єжі для пікніка.

Також Знай.ua писав про те, що як пригтувати ідеальний шашлик з баранини.