У травні 2019 року на запит Спеціального доповідача ООН з положення правозахисників для підготовки щорічної доповіді «Безкарність за порушення прав людини і зловживання по відношенню до правозахисників» було передано інформацію щодо відкриття кримінального провадження відносно правозахисника – керівника відділу Рівненської єпархії з питань врегулювання міжконфесійних протистоянь протоієрея Віктора Земляного. Про це повідомив голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Владика розповів, що відповідно до міжнародних правових стандартів, кожна особа, яка захищає права віруючих на постійній основі, є правозахисником. Протоієрей Віктор Земляний вже декілька років здійснює правозахисну роботу із захисту прав віруючих УПЦ на території Рівненської єпархії.

Справа протоієрея Віктора Земляного вже зацікавила низку міжнародних правозахисних організацій, у тому числі Організацію з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ).

«Зокрема, починаючи з 2015 року за сприяння протоієрея Віктора Земляного до структур ООН, а саме Спеціальному доповідачеві з питань релігії і переконань та до Ради з прав людини, було спрямовано більше 15 скарг від релігійних громад та віруючих Рівненської єпархії. Отже, правозахисна діяльність протоієрея Віктора Земляного здійснюється у межах структури ООН, що посилює його статус як особи, яка інформує ООН про порушення прав вірян УПЦ», — ззаначив Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях.

Єпископ Віктор зазначив, що у травні поточного року Управління Верховного комісара ООН з прав людини розповсюдило серед правозахисних організацій запит щодо надання інформації відносно «актів залякування та репресій за співробітництво із ООН у сфері прав людини» для підготовки щорічної доповіді Генерального секретаря ООН «Співробітництво із ООН, його представниками та механізмами у сфері прав людини».

Популярные статьи сейчас
"Нафтогаз" дал 9 дней: что нужно сделать даже если газ не потребляете Вместо отключения - ежедневная пеня: коммунальщики предупредили должников Для пенсионеров будет больше денег в апреле Перевод с карты на карту будут жестко контролировать: как могут заблокировать карту
Показать еще

«Враховуючи те, що характер звинувачень, висунутих проти протоієрея Віктора Земляного, свідчить що його переслідують за захист прав людини та за повідомлення про порушення прав віруючих у структури ООН, – інформація про цю справу буде розглядатись відповідно до міжнародних процедур захисту правозахисників», — підкреслив ієрарх УПЦ.

Нагадаємо, Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях направив звернення до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів.