Зовсім недавно нейрофізіологам з Вашингтонського університету та Університету Карнегі Меллон вперше вдалося зв'язати мізки трьох людей, що дозволило їм обмінюватися інформацією без слів і символів — через патерни нейронної активності.

Так, дослідники застосували електроенцефалографію (ЕЕГ), яка стимулює патерни активності нейронів мозку з допомогою закріплених на черепі електродів. Зворотнього результату вчені домоглися за допомогою транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС), збуджуючи нейрони допомогою слабких зовнішніх магнітних полів.

Попередні експерименти дали можливість нейрофізіологам створити перший зразок «інтернету мізків» — BrainNet, що з'єднав мізки трьох добровольців одночасно.

«Отриманий результат відкриває можливості майбутніх інтерфейсів "мозок — мозок", які забезпечать колективне рішення людьми задач з використанням "соціальної мережі" поєднаних мізків», - пишуть у блозі вчені.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

У проведених експериментах добровольцям пропонувалося зіграти в спрощений тетріс. Потрібно було лише вирішити, повернути падаючу фігуру на 180° або не чіпати її. Сам гравець рішення прийняти не міг: він бачив лише верхню половину екрану, однак його мозок був підключений до апарату ТМС, а той за допомогою складної комп'ютерної програми — до мізків двох інших учасників мережі, на голови яких були встановлені електроди ЕЕГ.

Два гравця бачили екран і могли вирішити, який хід слід вжити. Зробивши вибір, їм слід утримувати погляд на одній з двох лампочок, що мерехтіли з різною частотою (15 і 17 Гц).

Спостереження цього мерехтіння викликало відповідні коливання активності в зоровій корі, які зараховувалися енцефалографом. Нарешті, з допомогою ТМС такі коливання порушувалися в корі третього учасника, який міг бачити їх як спалахи світла — фосфени, що випадковим чином виникають в полі зору.

Варто відзначити, що за останній час нейрофізіологи домоглися вражаючого успіху і в інтерпретації даних ЕЕГ, і в магнітній стимуляції. Це дає надію на створення в майбутньому повноцінної системи комунікацій, зв'язку, яка дозволить безпосередньо обмінюватися якщо не думками, то простими сигналами, не вимагаючи навіть перетворення їх у слова.

Нагадаємо, що агресивна поведінка дітей може бути пов'язана з короткими піками певних мозкових хвиль.

Як повідомляв портал Знай.uа, лікарі виявили нове джерело хронічного болю.

Також портал Знай.uа писав, що вчені навчилися лікувати параліч струмом.