Вчені повідомили невтішну новину для бажаючих подорожувати на червону планету. Як виявилось в результаті досліджень, тривала космічна подорож може стати причиною невиліковної хвороби, яка перетворить життя астронавта на пекло.

Вчені з університету Джорджтауна заявили про те, що довгочасна подорож космосом, як наприклад політ на Марс, може негативно позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту (ШКТ) астронавтів і стати причиною розвитку пухлин в шлунку і кишечнику. Про це повідомляє Phys.org.

На думку дослідників, такі негативні процеси в організмі людини пов'язані з впливом галактичних космічних променів. Такі висновки вчені зробили на підставі дослідів, проведених на лабораторних мишах.

В ході дослідження фахівці використовували тонку кишку мишей, яку піддавали впливу низьких доз радіації, що виділяються при розпаді заліза-56. Ще одну групу гризунів опромінювали гамма-квантами, а третя група гризунів була в безпеці.

В результаті було встановлено, що у першої групи гризунів збільшувалася ймовірність розвитку злоякісних утворень і зменшувалася здатність шлунково-кишкового тракту поглинати поживні речовини. Крім того, опромінення при розпаді ізотопів спровокувало появу клітин зі старечим фенотипом (сукупністю зовнішніх ознак).

Дослідники піддавали гризунів такій кількості радіації, яку можна порівняти з місячним перебуванням в міжпланетному просторі. За словами вчених, сучасні технології екранування не дозволяють захистити астронавтів від впливу космічних променів.

"Ми документально підтвердили вплив космічного випромінювання на деякі життєво важливі органи, але ми вважаємо, що відповідні реакції на пошкодження можуть мати місце в багатьох органах. Важливо розуміти ці ефекти заздалегідь, щоб ми могли зробити все можливе, щоб захистити наших майбутніх космічних мандрівників", - говорять вчені.

Як відомо, Ілон Маск розповів світові про свої масштабні плани щодо колонізації Марса, в рамках яких він планує створити надважку ракету і цілий флот з тисячі багаторазово використовуваних міжпланетних кораблів, які доставлять до кінця сторіччя на Марс близько мільйона людей. Головною метою цього процесу, за словами самого Маска, є створення незалежного від Землі і автономного міста-"мільйонника" на Марсі, яке буде забезпечувати саме себе всім необхідним для життя і буде повноцінним соціумом, що не поступається співтовариству людей на Землі.

Нагадаємо, Ілон Маск не полишає своїх планів щодо колонізації Марсу і крок за кроком рухається до наміченої цілі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, коли люди переселяться на Марс.

Також "Знай.ua" писав, Ілон Маск показав, як буде виглядати в майбутньому марсіанська база.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще