Американські біологи проаналізували останнє сонячне затемнення і підтвердили існування вкрай незвичайного феномена. Як виявилося, бджоли різко замовкають і перестають рухатися в той момент, коли настає повна темрява. Їх висновки були представлені в журналі Annals of the Entomological Society of America, передає Хвиля.

«Згадки цього феномену в літературі змусили нас очікувати, що рівень активності бджіл буде плавно падати. Але ми абсолютно не чекали побачити те, що бджоли будуть нормально літати до настання повного затемнення, і в цей момент різко припинять рухатися. Це виглядало так, наче хтось раптово вимкнули світло у кімнаті, і все життя у ній затихло» Кэндейс Гален з університету Міссурі.

Наприкінці серпня минулого року, як зазначає Гален, на території США відбулося чергове повне затемнення, і вона вирішила провести експеримент з участю бджіл та інших комах, за життям яких вона спостерігає.

Для цього фахівець і її однодумці зібрали групу з чотирьох сотень добровольців. Під час наступу затемнення вони стежили не за диском зірки, а спостерігали за активністю бджіл, а також записували рівень «природного шуму» за допомогою спеціальних мікрофонів, при цьому заміряючи температуру повітря.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Кейт Міддлтон пожертвувала своє волосся, а потім дізналася про онкологію
Показати ще

Вчені припускали, що комахи будуть вести себе під час затемнення приблизно так само, як при настанні ночі, поступово знижуючи рівень активності і впадаючи в анабіоз або сплячку. Проте щось пішло не так.

Варто відзначити, що з початку бджоли не помічали затемнення, майже не змінюючи поведінку навіть при істотному зниженні в яскравості денного світла. Коли ж тінь Місяця повністю закрила те місце, де перебували вчені, бджоли різко переключилися в «нічний режим» і перестали дзижчати або проявляти якісь інші ознаки життєдіяльності.

Після побаченого група фахівців переконалася, що ця дивина в поведінці бджіл буде особливо цікава для нейрофізіологів, що вивчають поведінку комах і їх «біогодинник», а також для екологів, що спостерігають за тим, як світлове забруднення впливає на поведінку тварин і рослин.

Нагадаємо, що Україна посіла почесне п'яте місце в світовому рейтингу за обсягами виробництва меду, а от у Європі ми зайняли перше місце.

Як повідомляв портал Знай.uа, астронавт NASA показав дивовижні знімки Чорного моря.

Також портал Знай.uа писав, що вчені створили пристрій для управління тарганами.