Вчені провели дослідження, яке показало, що чоловіки з психопатичними нахилами більш схильні до того, щоб бути лідерами і бути ефективними на цій посаді. А ось для жінок це працює навпаки. Така тенденція є негативною для них.

Дослідження, опубліковане в Журналі прикладної психології (Journal of Applied Psychology), викликає занепокоєння з приводу психопатичних тенденцій у босів. Про це розповів доктор Пітер Хармс, доцент кафедри менеджменту в Університеті штату Алабама.

Пітер Хармс

"Агресивна поведінка розглядається як більш типова для чоловіків, тому люди допускають більше проявів такої поведінки без соціального осуду. Якщо жінки ведуть себе "протиприродно" гендерним нормам, то створюється враження, що вони отримують засудження за це з більшою готовністю", - пояснює фахівець.

Психопатична особистість має три характеристики, в тому числі сміливість в утвердженні панування над іншими, імпульсивність без гальмування і відсутність емпатії. Було проведено декілька досліджень, в яких люди з певним рівнем цих рис були представлені як організаційні боси.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Для цього дослідники визначили, чи існують оптимальні рівні психопатії для успіху в якості лідера, і яке значення має стать. Вони виявили, що тенденції злегка допомагають, коли людина піднімається по кар'єрних сходах, однак боси, які ведуть себе таким чином, менш ефективні в якості лідерів.

"В цілому, незважаючи на відсутність позитивного або негативного відношення до підлеглим, коли психопатичні тенденції присутні у керівників, їх підлеглі все одно будуть ненавидіти їх", - стверджує Хармс.

Однак, дані розбиті по підлозі, це показує, що психопатичні риси у чоловіків допомагають їм стати лідерами і вважатися ефективними, але ці ж якості розглядаються як негативні для жінок.

"Існування подвійного стандарту, безумовно, вражає. Я можу собі уявити, що жінкам, які претендують на керівні посади, кажуть, що вони повинні наслідувати успішним лідерам чоловікам, які проявляють психопатичні риси характеру. Але ці жінки-лідери можуть бути неприємно здивовані, виявивши, що їх власні результати не такі гарні", - пояснює доктор.

Нагадаємо, психолог розповів, як вирішити саму розповсюджену сексуальну проблему в парі.

Як повідомляв "Знай. ua", вчені з'ясували, як досвід батька впливає на генетику майбутнього потомства.

"Знай. ua" писав, що 10 фактів про психіці терористів, які дадуть відповіді на багато питань.